Tutkimus paljastaa, miten uuden kielen oppimista voi helpottaa – eikä sinun tarvitse tehdä muuta kuin nukkua

Vieraan kielen sanojen kuunteleminen nukkuessa voi auttaa oppimaan ne nopeammin, paljastaa sveitsiläistutkimus.

Mobiilipelit innostavat oppimaan! Katso videolta, miten oppiminen tapahtuu pelin avulla.

Vieraiden kielten opetteleminen on todella hyödyllistä, sillä taito voi tuoda uusia työmahdollisuuksia, luoda mielenkiintoisia keskusteluja ja vaikka mitä muuta. Kielen opiskeleminen vaatii kuitenkin aikaa ja vaivaa, ja siksi kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta. Sveitsiläistutkimus kuitenkin paljastaa, että oikotie onneen voi olla olemassa.

Zürichin ja Fribourgin yliopistojen tutkimuksen mukaan vieraan kielen sanojen kuunteleminen nukkuessa voi auttaa oppimaan ne. Aiheesta uutisoi Independent.

Nukkuessa sanat opiskelleet yllättivät taidoillaan

Vuonna 2015 Cerebral Cortex Oxford Journalissa ilmestyneeseen tutkimukseen osallistui 60 saksaa puhuvaa osallistujaa. Heitä pyydettiin opettelemaan muutamia hollanninkielen sanoja.

Puolet ryhmästä kuunteli nukkuessaan nauhoitetta opeteltavista sanoista hiljaisella äänenvoimakkuudella, kun toinen puoli ryhmästä kuunteli samaa nauhaa ollessaan hereillä. Molemmat ryhmät laitettiin kielikokeeseen vain muutamia tunteja kuuntelun jälkeen.

Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että sanoja nukkuessaan kuunnellut ryhmä pärjäsi testissä merkittävästi paremmin kuin ryhmä, joka kuunteli sanoja hereillä. Tutkijoiden mukaan sanojen kuunteleminen nokosilla voisi siis todella auttaa oppimaan uusia kieliä.

Vain nukkuminen ei riitä

Tutkija Björn Rasch kuitenkin huomauttaa, ettei pelkkä sanojen kuunteleminen nukkuessa kuitenkaan riitä uuden kielen oppimiseksi.

– Voit vain onnistuneesti aktivoida sanoja, jotka olet oppinut ennen nukkumaanmenoa. Sellaisten sanojen, joita et tunne, soittamisella ei ole vaikutusta, Rasch sanoo.

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että suurin osa oppimisesta tapahtui nimenomaan REM-unessa. Ideaalissa tilanteessa paras oppimismahdollisuus on siis yöllä kahdentoista ja kahden välillä, jos nukkumaan menee kello yksitoista.

Korjattu 26.3. klo 9.22: Poistettu lause, jossa REM-unen kerrotaan virheellisesti olevan unen syvin vaihe.

Lähde: Independent

Lue myös:

    Uusimmat