Tutkimus osoittaa: Koirakin voi olla mustasukkainen

Olemme pitkään liittäneet koiriimme inhimillisiä tunteita ja kuvailleet niitä samoin termein kuin ystäviämme. San Diegon yliopiston tutkijat ovatkin nyt löytäneet todisteita sille, että koirat voivat tulla mustasukkaisiksi.

Charles Darwin kirjoitti koirien mustasukkaisuudesta jo 1871. Siitä asti koirien omistajat ovat innokkaasti etsineet lemmikkiensä käytöksestä osoitusta inhimillisistä tunteista, mutta tähän asti ilmiölle ei ole ollut vedenpitäviä todisteita.

Aikaisemmat tutkimukset ovat nimittäin osoittaneet, että koirat kyllä tuntevat rakkautta ja kiintymystä, mutta monimutkaisemmat tunteet ovat jääneet pimeään.

Koirien mustasukkaisuus on suoraviivaista

San Diegon yliopiston tutkimukseen osallitui 36 koiraa ja heidän omistajansa. Omistajat silittivät lelukoiraa, kun heidän omat koiransa olivat huoneessa. He myös silittivät ja leikittivät kurpitsalyhtyä ja lukivat lasten kirjaa, joka päästi ääntä.

Tutkijat kirjasivat ylös koirien reaktiot, jotka vaihtelivat haukkumisesta puremiseen ja joko omistajan tai lelukoiran puskemiseen.

Koirat tulivat aggressiivisiksi ja hakivat huomiota, kun lelukoira sai huomiota omistajalta. Koirat tuntuivat luulevan lelukoiraa oikeaksi, sillä 86 prosenttia niistä haisteli lelun takamusta tutkimuksen jossain vaiheessa.

Tutkijat kuitenkin huomauttivat, että koirien tuntema mustasukkaisuus ei ole sama tunne kuin aikuisilla ihmisillä, vaan yksinkertaisempi versio – kuin pikkulapsilla.

Lue myös:

    Uusimmat