Tutkimus: Olut ehkäisee dementiaa?

Moni oluen ystävä on kuullut yllin kyllin punaviinin terveyshyödyistä. Oluenjuojien ei kuitenkaan tarvitse kuitenkaan hylätä suosikkijuomaansa terveysvaikutusten toivossa, sillä uuden tutkimuksen mukaan olut voi ehkäistä dementiaa ja muita kognitiivisia heikentymiä.

Kiinalaisen Lanzhoun yliopiston tukijat havaitsivat, että olueen lisättävän humalan sisältämä ksantiinihumoli-niminen flavonoidi voi hidastaa tai jopa estää dementian ja muiden kognitiivisten heikentymien etenemistä. Oluen maustamiseen käytetyillä humalan kukinnoilla on tutkitusti myös syöpää ja solujen hapettumista ehkäisevä, sydäntä suojaava sekä tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia.

– Kuivattuja humalan emikukintoja käytetään yleisesti oluissa ja jossain virvoitusjuomissa, sanoo tohtori Jiangou Fang Lanzhoun yliopistosta.

– Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä humalaa on käytetty erilaisten sairauksien hoitoon vuosisatojen ajan. Oluen korkea ksantaanihumolipitoisuus saattaa olla yhteydessä epidemiologiseen tutkimukseen säännöllisen oluen juonnin eduista.

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet kohtuullisen alkoholinkäytön olevan hyväksi ihmisen muistille. Eräs viime vuonna julkaistu tutkimus kertoi, että kohtuullisesti alkoholia juovilla ihmisillä oli suuremmat hippokampukset ja parempi episodinen muisti.

Amerikkalaisen Alzheimer’s Associationin mukaan noin viisi miljoonaa amerikkalaista sairastaa Alzheimeria, joten Fangin tutkimuksen tulokset tarjoavat uusia mahdollisuuksia dementian ehkäisyyn varhaisella iällä. Tietenkään kaikki meistä eivät ole alkoholin ystäviä, joten ksantaanihumolia voi löytää myös ruotsalaisesta Julmust-juomasta.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat