Tutkimus: Näin kielitaito vaikuttaa ikääntymiseen

Tuoreen tutkimuksen mukaan useamman kielen hallitseminen pitää aivot paremmassa kunnossa myös ikääntyessä.

Amerikkalaisyliopiston tekemän tutkimuksen mukaan vieraita kieliä hallitsevien ihmisten aivot ovat terveemmät ikääntyessä kuin pelkästään yhtä kieltä puhuvat. Aikaisempien tutkimusten mukaan monikielisyys voi vaikuttaa muun muassa muistisairauksien kehittymiseen.

– Tutkimustulosten perusteella kielitaitoiset seniorit käyttävät aivojaan tehokkaammin, toteaa tutkija Brian T. Gold tiedotteessaan.

Tutkimuksessa seurattiin 110 koehenkilöä, jotka olivat iältään 60–68-vuotiaita. Heistä osa oli hallinnut lapsesta asti vieraita kieliä, osa puhui vain äidinkieltään.

Aivotkin arvostavat treeniä!

  • Aivojen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää käyttää aivoja mahdollisimman monipuolisesti: Opettele uusia taitoja ja kokeile erilaisia asioita.
  • Esimerkiksi laulaminen, ristisanatehtävien täyttäminen ja erilaiset liikuntalajit tekevät hyvää ja voivat auttaa ehkäisemään iän mukanaan tuomia ongelmia.
  • Muista antaa myös aikaa itsellesi ja pidä huolta kehostasi monipuolisesti: Säännöllinen lepo, hyvä ravinto ja liikunta on hyvä ottaa tavaksi jo nuorena.
  • Vältä stressiä, sillä se vaikuttaa paljon myös aivojen toimintaan.
  • Myös liiallinen tietokoneella tai television ääressä istuminen vaikuttaa aivoihin: Ihmisen on tarkoitus elää ja kokea erilaisia asioita!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja