Mainos

Tutkimus: Matkapuhelin ei lisää kuulohermon kasvaimia

Kuulohermon kasvaimet saattavat aiheuttaa kuulon heikkenemistä ja tasapainovaikeuksia. Kansainvälisen tutkimuksen perusteella näillä kasvaimilla ja kännykän käytöllä ei ole yhteyttä. Itävaltalaistutkijat ovat tuloksista eri mieltä.

Matkapuhelimen käyttö ei lisää vaaraa saada kuulohermon kasvain, kertoo kansainvälinen tutkimus. Tutkimuksessa mukana olleet olivat käyttäneet matkapuhelinta enimmillään kymmenen vuoden ajan.

Tutkimuksessa haastateltiin yli 650:tä ihmistä, jotka olivat saaneet kuulohermon kasvaimen 20-69 vuoden iässä. Ilman kasvainta selvinneitä vertailuhenkilöitä oli yli 3500.

Kyselyn perusteella kasvaimet eivät olleet yhteydessä siihen, montako vuotta ja miten runsaasti henkilö oli käyttänyt matkapuhelinta.

-Ainakaan tutkimuksen tarkkuus ei enää parane siitä, että mukana olisi enemmän ihmisiä, sanoo tutkimusprofessori Anssi Auvinen Säteilyturvakeskuksesta.

Viime vuonna julkistettiin Ruotsissa tehty osatutkimus, jonka mukaan vähintään kymmenen vuotta kestänyt matkapuhelimen käyttö lisäisi riskiä saada kuulohermokasvain. Auvisen mukaan muissa maissa - Suomessa, Norjassa, Tanskassa ja Britanniassa - koottu aineisto painaa kuitenkin lopputulosta selvästi päinvastaiseen suuntaan.

-Pohjoismaissa ja Britanniassa alkaa jo olla ihmisiä, jotka ovat käyttäneet matkapuhelinta kymmenen vuotta. Se on syövän kannalta riittävän pitkä aika, sanoo Auvinen.

Kuulohermon kasvaimet ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka kasvavat hitaasti eivätkä yleensä leviä muualle elimistöön. Ne saattavat aiheuttaa kuulon heikkenemistä ja tasapainovaikeuksia. Suomessa todetaan vuosittain noin 70 tapausta.

Tutkimus julkistettiin British Journal of Cancer -lehdessä. Se on osa WHO:n kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen koordinoimaa Interphone-hanketta. Suomessa tutkimustyössä olivat mukana Säteilyturvakeskus, Tampereen yliopisto sekä kaikkien yliopistollisten sairaaloiden neurokirurgian klinikat.

Interphone-tutkimushankkeessa selvitetään myös matkapuhelimen käytön yhteyttä aivosyöpään ja aivokalvon kasvaimiin. Mukana ovat neljän Pohjoismaan ja Britannian lisäksi Ranska, Italia, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti. Uusia tutkimuksia valmistunee julkaisukuntoon vuoden kuluessa.

-Tähänastiset tulokset eivät ainakaan ole osoittaneet selvästi, että matkapuhelimen ja syöpäsairauksien välillä olisi yhteyttä, sanoo Auvinen.

Itävaltalaistutkijat eri mieltä

Itävallan lääkäriyhdistys puolestaan varoittaa, että matkapuhelinten pitkäaikaiseen käyttöön liittyy lisääntynyt kasvainten riski. Yhdistys kehotti käyttäjiä varovaisuuteen, eikä lasten sen mukaan pitäisi käyttää matkapuhelimia ollenkaan.

Yhdistys viittasi kahteen ruotsalaiseen tutkimukseen, jotka on julkaistu äskettäin Environment Research ja Neuroepidemology -lehdissä. Tutkimukset tukevat yhdistyksen mukaan aiemmin saatuja tuloksia siitä, että matkapuhelimen käyttö lisää riskiä saada kuulohermokasvain.

Ensimmäistä kertaa saatiin todisteita myös siitä, että analogisia tai digitaalisia matkapuhelimia tai langattomia puhelimia vuosia käyttäneillä olisi suurempi riski saada pahanlaatuinen aivokasvain, lääkärit huomauttavat.

Yhdistyksen ympäristölääketieteen asiantuntijan Gerd Oberfeldin mukaan ratkaisevaa on saadun säteilyannoksen määrä.

-Se kumuloituu vuosien mittaan, kuten nykytutkimukset meille osoittavat. Lasten ei periaatteessa pitäisi käyttää matkapuhelimia ollenkaan.

(MTV3-STT-APA-DPA

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.