9:08

Alkoholin hyödyt ilman krapulaa ja terveysriskejä? Uusi keksintö voi mullistaa juomamarkkinat: "Uskon tämän olevan mahtava tilaisuus"

Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin suomalaisesta juomakulttuurista.

Tulevaisuudessa kosteista illoista voi päästä nauttimaan ilman krapulaa ja maksavaurioita. Mullistavan juoman kehittelijät uskovat synteettisesti valmistetun alkoholin saapuvan markkinoille viiden vuoden sisällä.  

Miltä kuulostaisi, jos voisit nauttia alkoholin rentouttavasta ja sosiaalisia tilanteita voitelevasta vaikutuksesta ilman krapulaa tai terveyteen liittyviä riskejä? Pian tämä utopistiselta kuulostava seikka voi olla mahdollinen, kiitos tutkijoiden.

Synteettisen, Alcarelle-nimeä kantavan alkoholin on kehitellyt professori David Nutt yhdessä liikekumppaninsa David Orrenin kanssa. Miehet uskovat keksinnön voivan muuttaa alkoholin kulutustottumuksia. Synteettisen alkoholin ansiosta voit esimerkiksi juhlia drinkkien merkeissä keskellä viikkoa ilman, että se vaikeuttaisi työntekoasi seuraavana päivänä.

– Teollisuus tietää, että alkoholi on myrkyllinen aine. Jos se löydettäisiin tänäpäivänä, siitä tehtäisiin elintarvikkeena laiton. Elintarvikestandardeja käyttämällä alkoholin käytön turvallinen raja on yksi lasillinen viiinä vuodessa, professori toteaa.

Juoma markkinoille viiden vuoden sisällä?

Krapulaton alkoholi ei ole mikään uusi päähänpisto, vaan ajatus juomasta on kytenyt Nuttin mielessä jo opiskeluajoista, aina 1980-luvulta saakka. Nyt aika tuntuu oikealta aikoinaan hulluksi väitetyn idean toteuttamiselle.

Tällä hetkellä ainoastaan juoman kehittelijä on testannut sen toimivuutta, eikä se ole vielä käynyt läpi turvallisuustestejä. Tästä huolimatta tutkijat ovat laatineet elintarvikealan tutkijoiden ohella viisivuotissuunnitelman, jonka ansiosta juoman toivotaan pääsevän juomamarkkinoille.

Aineosan hyväksyminen edellyttää Nuttin mukaan sitä, että se ei tuota myrkkyä, kuten alkoholia, eikä sillä ole samanlaisia negatiivisia vaikutuksia kuin alkoholilla.

Juoma-alaa analysoineen Jonny Forsythin mukaan Alcarellalla voisi hyvin olla paikkansa juomamarkkinoilla.

– Jos tie on oikeassa ja jos sen maku on helppo peittää, uskon tämän olevan mahtava tilaisuus, Forsyth toteaa The Guardian -sivustolle.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja