Tutkimus: Kiinteää ruokaa jo neljän kuukauden iästä – täysimetys ei olekaan hyvästä?

Vauvojen ruokailusuositukset saattavat muuttua kokonaan. Nykyisten suositusten aikana allergiat ja atooppiset ihottumat ovat lisääntyneet.

Kiinteiden ruokien antamista jo nelikuukautiselle tutkitaan nyt Oulun yliopistossa. Tähän asti täysimetystä on kehotettu jatkamaan, kunnes lapsi on puoli vuotta vanha.

Oulun yliopiston dosentti, lastenlääkäri Petri Kulmalan mukaan tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen raskauden ja imetyksen aikana ei ole tuonut haluttua tulosta. Kulmalan mukaan allergiat ja atooppiset ihottumat ovat päinvastoin lisääntyneet.

Käynnissä olevassa INTO-tutkimuksessa vanhempia ohjeistetaan aloittamaan kiinteän ruuan antaminen jo neljän kuukauden ikäiselle lapselle. Tavoitteena on, että lapsi pääsisi kosketuksiin kaikkien tavallisimpien ruoka-aineiden kanssa jo puolen vuoden ikään mennessä. Vastasyntyneen lapsen suolisto kehittyy voimakkaasti ensimmäisen elinvuoden aikana.

Tutkimuksen yhtenä tavoitteena on myös selkeyttää neuvoloiden ohjeistuksia ja antaa vanhemmille oikeanlaista tietoa siitä, mikä on vaaraton ruokakokeilun oire ja milloin kyse on lääkärinkäyntiä vaativa ruoka-aineallergia.

Ensi vuonna selviää nopeuttaako kiinteiden ruokien järjestelmällinen aloitus neljän kuukauden iässä sietokyvyn kehittymistä ja väheneekö ruoka-aineiden määrä.

Aiheesta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Lähde: Oulun yliopisto

Lue myös:

    Uusimmat