Mainos

Tutkimus: Henkilöstöravintoloissa tehdään terveellisiä lounasvalintoja

Työpaikkojen henkilöstöravintolat edistävät tuoreen väitöstutkimuksen mukaan työntekijöiden terveellisiä ruokatottumuksia. Henkilöstöravintoloissa ruokailevat syövät enemmän muun muassa tuoreita kasviksia, kasvis- ja kalaruokia sekä rasvattomia maitovalmisteita kuin työntekijät, joiden lounas rakentuu eväiden varaan.

Varsinkin miehillä mahdollisuus ruokailla henkilöstöravintolassa heijastuu laajemminkin ruokavalion terveellisyyteen. Kun mies lounastaa henkilöstöravintolassa, se näkyy myönteisesti koko päivän kasvisten käytössä.

Tutkimuksen mukaan naisista 40 % ja miehistä reilu viidennes syö lounasaikaan eväitä. Lounaan jättävät yleisimmin kokonaan väliin ne, joilla ei ole mahdollisuutta ruokailla henkilöstöravintolassa.

Eväitä suosivilla naisilla näyttää tosin olevan enemmän taitoa panostaa myös eväslounaan ravitsemukselliseen laatuun. Heidän eväslaatikostaan löytyy muun muassa ruisleipää, hedelmiä ja marjoja.

Henkilöstöruokalan lounas maistuu korkeasti koulutetuille

Koulutustasoon ja ammattiasemaan liittyvät erot henkilöstöravintoloiden hyödyntämisessä ovat tutkimuksen perusteella suuria. Eniten henkilöstöravintolassa lounastavat korkeasti koulutetut ja korkeassa ammattiasemassa olevat.

Tutkimuksen tekijä, elintarviketieteiden maisterin Susanna Raulio uskoo, että erojen taustalla saattavat olla korkeasti koulutettujen parempi terveystietoisuus ja parempi taloudellinen tilanne, mutta myös tottumus. Pitkälle kouluttautuneet ovat tottuneet hyödyntämään ruokapalveluita ensin kouluruokailussa, sitten lukiossa ja myöhemmin vielä korkeakouluopinnoissa.

Susanna Raulion väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa tänään. Väitös kuuluu kansanterveystieteen alaan. Väitöskirjan aineisto perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Työterveyslaitoksen laajoihin väestötutkimuksiin.

(MTV3 - Ruokatieto)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.