Mainos

Tutkimus: Ebola levisi tehokkaasti "supertartuttajien" avulla

Ebola levisi läntisessä Afrikassa tehokkaasti niin sanottujen supertartuttajien välityksellä, näkee tuote tutkimus. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Sierra Leonen Freetownissa levinnyttä ebolaepidemiaa tarkastelleen tutkimuksen mukaan lähes 61 prosenttia tautitapauksista aiheutti noin kolmen prosentin joukko sairastuneista. Tutkimuksen mukaan niin sanottuja supertartuttajia olivat muun muassa nuoret ja vanhat ihmiset.

Ebola levisi vuosina 2014-2015 läntisessä Afrikassa ja etenkin Sierra Leonessa. Ebolaan kuoli 11 300 ihmistä ja tartunnan sai lähes 30 000.

Usean yliopiston ja muun muassa Punaisen Ristin teettämässä tutkimuksessa tarkasteltiin epidemian leviämistä ja miten tautitapaukset etenivät. Näin tutkijat selvittivät muun muassa miten monta ihmistä sairastunut ihminen tartutti. Yksi tutkijoista kertoo BBC:lle, että alle 15-vuotiailla lapsilla ja yli 45-vuotiailla aikuisilla oli suurempi todennäköisyys levittää virusta.

– Oletan, että tämä voidaan selittää ihmisten normaalilla käyttäytymisellä. Voi olla, että sillä on tekemistä asian kanssa, että ihmiset huolehtivat yhteiskunnassa lapsista ja vanhuksista, kertoo professori Steven Riley BBC:lle.

Tutkijat pitävät havaintoa supertartuttajista merkittävänä. Jos supertartuttaja löydetään ajoissa, niin virus ei pääsisi välttämättä leviämään niin tehokkaasti. Tiedolla voi olla merkitystä tulevaisuuden sairasepidemioissa.

BBC kertoo, että niin sanottuja supertarttujia on löytynyt myös muissa epidemioissa, kuten mersissä ja sarsissa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.