Tutkimus: Asuntosijoittaminen kannattaa – ainakin yliopistokaupungeissa

Suomen Vuokranantajien teettämässä tutkimuksessa selviää, että vuokraustoiminta takaa sijoittajalle tasaisen varman tuoton. Vuoden 2015 tutkimuksessa parhaiksi asuntosijoituskaupungeiksi nousivat Vaasa, Jyväskylä ja Lahti.

Pellervon taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa vertailtiin eri kaupunkien kokonaisvuokratuottoja ja alueellisia kehitystekijöitä vuoteen 2019 asti. Kokonaisvuokratuottoon vaikuttavat asunnoista saatava bruttovuokratuotto sekä odotettu arvonnousu. Alueelliset kehitystekijät koostuvat mm. väestön ja asuntokuntien kasvusta, opiskelijoiden määrästä ja asuntojen hintojen vaihtelusta alueella. Parhaat sijoituskaupungit olivat Vaasa, Jyväskylä ja Lahti. Heikoimmin pärjäsivät Kouvola, Rauma ja Kokkola.

– Heikosti pärjänneissä kaupungeissa saattaa olla jokin vertailun elementeistä kunnossa, mutta kokonaistarkastelussa tulevaisuudennäkymät eivät ole vahvat. Sijoittajan ei kannata tuijottaa pelkästään bruttovuokratuottoa tai asunnon arvonnousupotentiaalia, koska myös alueellisilla kehitystekijöillä on suuri vaikutus tuottoon, kommentoi Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Ensimmäistä kertaa tutkimuksessa tarkasteltiin myös pitkän aikavälin bruttovuokratuottoa. Yhdeksänkymmentäluvun alun jälkeen vuosittainen bruttovuokratuotto on pysynyt vakaassa, noin neljän prosentin tasossa. Edes taloudelliset heilahdukset eivät ole merkittävästi vaikuttaneet bruttovuokratuottoon. 

– Vakaa tuottotaso kertoo, että vuokrien nousu johtuu muista tekijöistä kuin sijoittajien jatkuvasta pyrkimyksestä kasvattaa bruttovuokratuottoaan. Vuokrien nousu johtuu ennen kaikkea ulkoisista tekijöistä, kuten asuntojen hintatason noususta ja hoitokulujen ripeästä kasvusta, painottaa Koro-Kanerva.

Parhaimmat asuntosijoituskaupungit

 1. Vaasa
 2. Jyväskylä
 3. Lahti
 4. Kuopio
 5. Oulu
 6. Rovaniemi
 7. Seinäjoki
 8. Tampere
 9. Helsinki
 10. Hämeenlinna
 11. Kehyskunnat
 12. Lappeenranta
 13. Pori
 14. Kajaani
 15. Kotka
 16. Vantaa
 17. Turku
 18. Espoo-Kauniainen
 19. Mikkeli
 20. Joensuu
 21. Porvoo
 22. Kokkola
 23. Rauma
 24. Kouvola

 


Lue myös:

  Uusimmat