Tutkimus: Äidin raskaudenaikaisella stressillä yhteys lapsen allergioihin ja astmaan

Äidin raskaudenaikaisella voimakkaalla stressillä on yhteys lapsen myöhempään terveyteen, kertoo Turun yliopiston tuore tutkimus.  

Tutkimuksen mukaan lisääntynyt raskaudenaikainen masennus ja ahdistus ovat yhteydessä kohonneisiin sytokiini- eli tulehdusproteiinipitoisuuksiin äidin veressä. Tulehdusproteiinien poikkeava toiminta on aiemmin liitetty muun muassa atopian, allergioiden ja astman syntyyn. Tarkkaa mekanismia äidin psyykkisen kuormituksen ja lapsen sairauksien välillä ei tunneta.  

– Tietääksemme ensimmäistä kertaa tutkittiin myös raskauteen erityisesti liittyvän ahdistusoireilun yhteyttä äidin veren sytokiinipitoisuuksiin. Osa tutkimuksessa esiin nousseista sytokiineista on liitetty juuri allergioihin ja astmaan, joten on mahdollista, että poikkeavaan stressiin liittyisi tulehdusreaktio, joka voisi olla yhteinen nimittäjä äidin stressin ja lapsen terveyden välillä, sanoo dosentti Linnea Karlsson yliopiston tiedotteessa.  

Tutkimuksessa havaittiin, että masennus- ja ahdistusoireisiin liittyi hieman erilainen tulehdusproteiiniprofiili.  

Sairauksien ja psyykkisen kuormittavuuden välisiä biologisia mekanismeja tutkitaan Turun yliopiston FinnBrain-syntymäkohorttitutkimuksessa. Siinä selvitetään ympäristön ja perimän vaikutusta lapsen kehitykseen.

Tutkimuksessa on mukana yli 4 000 perhettä, joita seurataan raskausajasta aikuisuuteen. 

Lue myös:

    Uusimmat