Mainos

Tutkijoiden mukaan tämä juhlapäivä on todennäköisin kuolinpäiväsi

Useat voivat joutua viettämään hauskan sijaan surullista syntymäpäivää, sillä tutkijoiden mukaan juhlapäivä on oikeasti todennäköisin kuolinpäivä.

Kahden miljoonan ihmisen tutkimuksessa kävi ilmi, että syntymäpäivänä on suurempi riski saada sydänkohtaus, aivohalvaus, kaatua tai tehdä itsemurha kuin minään muuna päivänä vuodessa.

Sveitsiläisen tutkimuksen mukaan yli 60-vuotiaat kuolevat syntymäpäivänään 14 prosenttia todennäköisemmin.

Riski kuolla syntymäpäivänä kasvoikin sitä mukaa, mitä vanhempi henkilö oli. Yksi tutkijoista, Vladeta Ajdacic-Gross kertoo tutkimuksen julkaisun aikaan, että vanhukset voivat tuntea erityisen paljon stressiä syntymäpäivinään.

– Syntymäpäivät päättyvät kuolettavasti useammin kuin uskotaankaan.

Jo aiemminkin todettu

Sveitsissä toteutetun tutkimuksen tulosta tukee myös aiempi Kanadassa tehty tutkimus, jonka mukaan halvaukset tapahtuvat juuri syntymäpäivinä useimmiten verrattuna muihin päiviin. Halvauksen riski syntymäpäivänä oli erityisen korkea henkilöillä, joilla on korkea verenpaine.

Virallisissa tilastoissa on kuitenkin huomattu vain merkittävä nousu yli 60-vuotiaiden miesten itsemurhissa ja kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa juuri syntymäpäivänä.

Ylensyönti vai plasebovaikutus?

Hertfordshiren yliopiston psykologian professori Richard Wisemanin mukaan tutkimuksien tulokset voivat olla aivan päteviä, mutta kuolemien kasvun syyt eivät ole aivan selvillä.

– On olemassa kaksi leiriä – yhden mukaan syöt liikaa ja annat mennä ja se saa sinut kuolemaan. Toinen on plasebovaikutus. Kuolema on veitsenterällä. Ja olet jatkanut syntypäivääsi asti. Sitten ajattelet 'se oli siinä, olen saanut tarpeekseni, minä häivyn täältä'.

Syntymäpäivä ei kuitenkaan ole ainoa päivä jolloin kannattaa olla varuillaan. Esimerkiksi Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan uuden vuoden päivänä on suurempi riski kuolla kuin minään muuna päivänä.

Muutamat tutkimukset ovat myös huomauttaneet, että onnettomuuksien riski kasvaa juhla-aikoina, kuten joulun aikaan.

***

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.