Tutkijat ymmällään: Maahan iskeytyi tyhjyydestä ultravoimakas kosminen säde – "jumalatar-hiukkasen" alkuperä täysi mysteeri

Tutkijat havaitsivat vuonna 2021, että Maahan osui erittäin korkeaenerginen kosminen säde. Tapauksesta hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan tutkijoilla ei ole mitään käsitystä säteen alkuperästä.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on yksi voimakkaimmista kosmisista säteistä, joita on havaittu osuneen Maahan.

Asiasta uutisoiva Live Science kertoo, että kosmiset säteet ovat erittäin korkeaenergisiä hiukkasia. Niitä "sataa" jatkuvasti maailmankaikkeudesta – meidän ihmistenkin läpi. Pieni osa kosmisista säteistä on kuitenkin poikkeuksellisen voimakkaita. Ne ovat maailmankaikkeuden voimakkaimpien ilmiöiden synnyttämiä.

Tutkijat ovat nimenneet tuoreimman havainnon japanilaisen jumalattaren, Amaterasun mukaan. Enstistä mielenkiintoisemmaksi asian tekee se, että kyseinen ultra-energinen (UHE) kosminen säde saapui maailmankaikkeuden rakenteen "tyhjältä alueelta", jossa ei tämänhetkisten tietojen mukaan tiedetä olevan mitään. 

Säteen voimakkuudesta kertoo jotakin se, että kyseisessä hiukkasessa on miljoona kertaa enemmän energiaa, kuin mitä ihmisten rakentamissa hiukkaskiihdyttimissä on onnistuttu luomaan.

Kyseinen säde havaittiin toukokuussa 2021. Osakan Metropolitan -yliopiston tutkijat ovat julkaisseet havainnosta tutkimuksen. Astrofyysikko Toshihiro Fuji kertoo, että hän luuli havaittua voimakasta sädettä ensin mittausvirheeksi.

Tutkijat eivät siis tiedä, mistä säde on peräisin. Tietoa ei ole myöskään siitä, mikä ilmiö on alun perin synnyttänyt niin voimakkaan säteen. Fujin mukaan Amaterasu-säde saattaa olla jonkin tuntemattoman tähtitieteellisen ilmiön aikaansaama.

Lue myös:

    Uusimmat