Tutkijat varoittavat festivaalien valoista – voivat laukaista epilepsiakohtauksen, vaikka sairautta ei olisi todettu: "Useimmat ihmiset eivät tiedä, että heillä on taipumusta"

Tutkijat varoittavat festivaalikävijöitä: musiikkifestivaaleilla käytettävät valot voivat aiheuttaa epileptisiä kohtauksia. Tutkimustuloksista uutisoi muun muassa amerikkalaissivusto BBC.

Suomen kesäviikonloput ovat täynnä mitä erilaisempia tapahtumia ja festivaaleja. Moni suomalainen nauttiikin kesästä live-musiikkia kuunnellen sekä valojen ja pyrotekniikan värittämistä lavaesityksistä nauttien.

Vaikka pimenevät kesäillat ja välkkyvät valot luovatkin näyttävän kokonaisuuden, ne eivät ole mikään paras yhdistelmä.

Hollantilaisten tutkijoiden mukaan välkkyvät valot voivat aiheuttaa epileptisiä kohtauksia tai epilepsian kaltaisia oireita – myös niillä, joille ei ole diagnosoitu epilepsiaa.

– Useimmat ihmiset eivät tiedä, että heillä on taipumusta epileptisiin kohtauksiin, tutkijat kertovat BBC:lle.

Tutkijoiden teoria pätee etenkin elektroniseen musiikkiin painottuneilla festivaaleilla, jossa stroboskooppivalot välkkyvät monissa eri sävyissä nopeatempoisten kappaleiden tahdissa.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että ihmisiin, joilla ei ole taipumusta valoherkkyyteen tai epilepsiaan, vilkkuvat valot eivät vaikuta millään tapaa. 

Pimeällä epileptisten kohtausten määrä huomattavasti suurempi

Hollantilaisen lääketieteellisen laitoksen asiantuntijat teettivät tutkimuksen, johon osallistui 400 343 ihmistä, jotka kävivät yhteensä 28 musiikkifestivaalilla vuoden aikana. Tutkimuksessa myös vertailtiin stroboskooppivalojen vaikutusta festivaalikävijöihin sekä päivä- että yöaikaan.

Tutkimuksen aikana esiintyi yhteensä 2776 tapausta, jotka vaativat lääkinnällistä apua – niistä 39 johtui epilepsiasta. Tutkimustulosten mukaan pimeällä on kolminkertainen riski epileptisiin kohtauksiin päiväaikaan verrattuna. 

Tutkijat haluavat korostaa, että kohtauksiin vaikuttaa myös monet muut tekijät, kuten unen ja levon määrä sekä päihteiden ja lääkkeiden nauttiminen.

– Uskomme, että laajan tutkimusmateriaalin ansiosta tulokset ovat valideja, etenkin elektroniseen musiikkiin painottuneilla festivaaleilla, tutkijat vakuuttavat.

Varaudu valoherkkyyteen

Mikäli festivaalikävijä kärsii epilepsiasta tai hänellä on valoherkkyyttä, hänen kannattaa ensisijaisesti vältellä tapahtumia, joissa hän voi altistua välkkyville valoille.

Jos valoherkkä ihminen ajautuu keskelle stroboskooppivaloshow’ta, hänen kannattaa ennakkoon huolehtia riittävästä unensaannista, oikeanlaisesta lääkityksestä sekä sijoittua massatapahtumassa paikkaan, josta on helppo hakeutua avun piiriin mahdollisen kohtauksen tapahduttua.

Tutkijat kehoittavat myös festivaalijärjestäjiä kiinnittämään huomiota valojen välkkeeseen. Sen lisäksi, että valoshow’n tulee pysyä suositusten rajoissa, välkkyvistä valoista on syytä varoittaa festivaalikävijöitä.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja