Mainos

Tutkijat Ukrainassa alasammutusta malesialaiskoneesta: "Kaikki löydökset tutkinnassa vahvistavat aiemman päätelmän"

3:06

Kansainvälinen rikostutkintaryhmä on nimennyt venäläisen ilmatorjuntayksikön, jonka ohjus pudotti malesialaiskoneen Ukrainassa 4 vuotta sitten.

Tutkijoiden mukaan on kiistatta selvää, että kone ammuttiin alas Venäjän armeijan Buk-ohjuksella joka tuotiin venäläisestä tukíkohdasta Ukrainaan. Kaikkiaan 298 ihmistä kuoli kun ohjus osui matkalentokorkeudessa Hollannista Malesiaan matkanneessa koneeseen.

– Buk, jolla MH17 ammuttiin, oli peräisin 53. ilmatorjuntaohjusprikaatista tai 53. prikaatista Kurskista Venäjän federaatiossa. 53. prikaati on osa Venäjän asevoimia, totesi Wilbert Paulissen, Hollannin rikospoliisin päällikkö.

Venäläissaattueen matka tukikohdastaan on pystytty jäljittämään lukuisten yleisöhavaintojen, videopätkien ja maamerkkien avulla aina Ukrainaan asti. Saattueen lastina ollut kalusto on pystytty todentamaan erilaisten tunnistetietojen perusteella, joita Venäjän armeija ei edes välittänyt peittää.

Myös tiedot itse ohjuksesta ovat täsmentyneet. Myös Suomessa tehty koeammunta ja muu tutkinta ovat viimeistään nyt osoittaneet venäläisväitteen siitä että ohjus oli ukrainalainen, perättömäksi.

– Kaikki löydökset rikospaikkatutkinnassa vahvistavat aiemman päätelmän siitä, että lento MH17 ammuttiin alas 9M 38 -sarjan Buk-ohjuksella, sanoi Jennifer Hurst, poliisikomentaja ja ryhmän australialaisjäsen.

Tutkijat keräävät todisteita syytteiden nostamiseksi ja ovat pystyneet rajaamaan operaatiosta epäiltyjen määrän muutamiin kymmeniin. Lisätietoja kuitenkin tarvitaan yhä

Venäjä on alusta lähtien kiistänyt kaiken ja muun muassa estänyt YK:n turvallisuusneuvostossa kansainväliset toimet. Päivän uusista tiedoista Venäjän asevoimat sanoi, ettei mikään sen ohjusjärjestelma ole koskjaan ylittänyt Ukrainan rajaa.

Korjaus 22:09: Jutun otsikosta poistettu sitaatti, jossa viittattiin Venäjän vieneen ohjuksen Ukrainaan ja ampuneen sen.

11:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.