Tutkinta: Putin päätti malesialaiskoneen tuhonneen ohjuksen lähettämisestä

2:18
MTV Uutiset Live: Putin päätti toimittaa separatisteille ohjuksen, jolla malesialainen MH17-lentokone ammuttiin alas.

Kansainvälisten tutkijoiden mukaan on olemassa vahvoja viitteitä siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin päätti Malaysian Airlinesin lentokoneen tuhonneen ohjuksen lähettämisestä vuonna 2014. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters. 

Heinäkuussa 2014 venäläinen ohjus osui Ukrainan ilmatilassa olleeseen matkustajalentokoneeseen. Malaysia Airlinesin lento oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin, kun se ammuttiin alas. Kaikki Boeing 777 -koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat.

Kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan todisteet näyttävät, että Putin päätti ohjuksen toimittamisesta separatisteille. Kuitenkaan viittauksia ei ole siihen, että Putin olisi määrännyt matkustajakoneen alasampumisesta. 

Tutkintaryhmä viittaa lausunnossaan kuulemiinsa nauhoitettuihin puhelinkeskusteluihin, joissa Venäjän viranomaiset sanovat presidentillä olevan päätösvallan sotilaallisen tuen tarjoamisesta. 

– On olemassa konkreettinen osoitus siitä, että separatistit esittivät presidentille pyynnön, jonka tämä hyväksyi.

Tutkintaryhmän lausunnossa kuitenkin ilmaistaan, että ei ole tietoa siitä, mainitaanko presidentille osoitetussa pyynnössä juuri matkustajakoneen ampumiseen käytetty ohjusjärjestelmä. 

– Vaikka puhumme vahvoista viitteistä, täydellisiä todisteita ei ole. Lisäksi presidentti (Putin) nauttii valtionpäämiehenä koskemattomuutta.  

Kansainväliseen tutkijaryhmään kuuluu jäseniä Hollannista, Australiasta, Belgiasta, Malesiasta ja Ukrainasta.

Viime syksynä tuomio

Marraskuussa hollantilainen tuomioistuin totesi venäläiset Igor Girkinin ja Sergei Dubinskin sekä ukrainalaisen Leonid Hartshenkon syyllisiksi osallisuuteen matkustajakoneen alasampumisessa.

Hollannin johtaman rikostutkinnan mukaan koneen pudotti Itä-Ukrainan kapinallisalueelta laukaistu Buk-ilmatorjuntaohjus. Tutkijoiden mukaan ohjuslavetti kuului Venäjän asevoimille. Se oli tuotu rajan yli alueelle ja palautettiin tapahtuneen jälkeen takaisin Venäjälle.

Venäjä on kiistänyt osallisuutensa tapahtumaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja