Tutkijat saivat lupaavia tuloksia uudesta malariarokotteesta – 88 prosenttia koehenkilöistä säästyi tartunnalta

Uusi malariarokote esti tutkimuksessa liki 90 prosenttia malariatartunnoista.

Tutkijat ovat saaneet erittäin lupaavia hoitotuloksia yhden annoksen malariarokotteesta, joka annetaan joko ihon läpi tai suonensisäisesti. Tuoreessa tutkimuksessa rokote esti lähes 90 prosenttia koehenkilöiden malariatartunnoista.

Rokote perustuu uuden sukupolven monoklonaaliseen vasta-aineeseen ja vaikuttaisi olevan myös turvallinen.

Osana tutkimusta 18 vapaaehtoista koehenkilöä sai joko L9LS-vasta-ainetta tai toimi verrokkeina. Kaikki koehenkilöt altistettiin valvotuissa oloissa malariatartunnalle 2–6 viikkoa rokotusten jälkeen.

Tulosten perusteella rokotteen saaneista 17 potilaasta 15 eli 88 prosenttia säästyi malariatartunnalta, kun verrokeista siihen sairastui jokainen. Rokotuksissa käytettiin eri suuruisia annoksia, mutta suojavaikutus havaittiin kaikilla annoksesta riippumatta. Vaikutus oli kuitenkin suurin potilailla, joiden annokset olivat suurimmat.

Havainnot ovat alustavia ja pitää varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta ne ovat silti erittäin lupaavia. Malariaan on aiemmin kehitetty rokote, jonka teho jää vain noin 35 prosenttiin. Nyt testattu L9LS-vasta-aine on selvästi voimakkaampi, joten jos se osoittautuu turvalliseksi ja tehokkaaksi myös lisätutkimuksissa, se voi auttaa lukemattomia ihmisiä etenkin Afrikassa.

Seuraavaksi rokotetta on tarkoitus tutkia kahdessa vaiheen 2 tutkimuksessa, joissa sitä annetaan 6–10-vuotiaille malilaislapsille ja alle 5-vuotiaille kenialaislapsille.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Malariaan sairastuu vuosittain runsaat 240 miljoonaa ihmistä ja heistä kuolee keskimäärin 600 000.

Hyönteisguru kertoo parhaat vinkit hyttysiltä suojautumiseen 1:19
Hyönteisguru kertoo parhaat vinkit hyttysiltä suojautumiseen.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat