Mainos

Tutkijat peräävät perusteellista selvitystä koulukodeista

Suomen koulukodeissa tapahtunut kaltoinkohtelu pitäisi selvittää perusteellisesti, ehdottavat kasvatuslaitoskokemuksia tutkineet Marjo Laitala ja Vesa Puuronen.

Laitala ja Puuronen haastattelivat tutkimukseensa 35:tä koulukodeissa ollutta. Kokemukset ovat peräisin 1940-1980-luvuilta.  

Kertomuksista käy ilmi, että monet koulukotisijoitukset olivat sattumanvaraisia ja tulivat lapsille yllätyksinä. Sijoituksia saatettiin perustella mitättömillä syillä. Tutkijakaksikko arvioi, että monessa sijoituksessa vaikutti sosiaalinen valikoituminen; lapset ja perheet olivat yhteiskunnan heikompiosaisia.  

Yksi koulukotimuistoissa esiinnouseva asia on väkivalta. Haastateltavat joko joutuivat itse sen kohteiksi tai näkivät sitä sivusta. Ruumiillinen kuritus kiellettiin vuonna 1965, mutta haastatteluista käy ilmi, että osa henkilökunnasta käytti väkivaltaa vielä 80-luvullakin.  

Etelä-Suomen Sanomat kertoi eilen, että kotinsa ulkopuolelle takavuosikymmeninä sijoitetut lapset ovat ehkä saamassa hyvitystä. Ne, jotka ovat joutuneet kaltoinkohdelluiksi, olisivat saamassa yhteiskunnalta rahallisen korvauksen sekä anteeksipyynnön.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.