Tutkijaryhmän asiantuntija: Maakuntavero kannustaisi säästeliäisyyteen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn

2:17
Pelkkä valtion rahoitus lisää kustannuspaineita, koska se ei kannusta tehokkaaseen palvelutuotantoon, sanoo VATT:n johtava tutkija Teemu Lyytikäinen. Katso MTV Uutisten raportti aiheesta!

Soteuudistukseen liittyvä maakuntavero saa kannatusta taloustieteilijöiltä. Tutkimuskirjallisuus antaa tulevien hyvinvointialueiden verotusoikeudelle eli osavastuulle alueiden rahoituksesta vahvat taloustieteelliset perusteet, kertoo tutkijaryhmä. 

Tutkijoiden mukaan pelkästään valtionrahoitukseen liittyvä malli ei kannustaisi tehokkaaseen palvelutuotantoon ja aiheuttaisi paineen kustannusten kasvuun sekä heikentäisi terveyden edistämisen kannusteita.

Tutkijaryhmä näkee maakuntaveron selvästi keväällä julkisuudessa ollutta maakuntaverokomiteaa myönteisemmässä valossa. Aiheesta artikkelin julkaisseiden tutkijoiden mukaan täyteen valtionrahoitukseen perustuvassa hyvinvointialueiden rahoitusmallissa hyvinvointialueilla ei ole kannusteita säästeliäisyyteen, vaan silloin alueiden kannattaisi käyttää kaikki se rahoitus, mitä valtiolta liikenee ja pyrkiä saamaan valtiolta vielä lisää rahaa aiemman päälle.

– Mutta jos rahoitusmallissa se valtion rahoitus olisi osittaista ja ylimenevät kustannukset katettaisiin omilla verotuloilla, niin silloin maakunnan kannattaisi pyrkiä löytämään ratkaisuja, jotka säästävät sote-kustannuksia, koska nämä säästöt pysyisivät omalla alueella matalamman veroprosentin muodossa, kertoo VATT:n johtava tutkija Teemu Lyytikäinen.

Tutkijoiden mukaan pelkästään valtionrahoitukseen liittyvä malli ei kannustaisi tehokkaaseen palvelutuotantoon.

– Maakuntaveron selkeä etu taloudellisten kannusteiden näkökulmasta on se, että se kannustaa hyvinvointialueita keksimään ratkaisuja, joilla saadaan samat palvelut edullisemmin tuotettua tai paremmat palvelut samalla hinnalla.

"Kannustavuuteen riittää pienikin maakuntavero"

Tutkijoiden mukaan maakuntavero kannustaisi hyvinvointialueita keksimään ratkaisuja, joilla saadaan parempia palveluja edullisemmin. Lyytikäinen kertoo, että pienikin maakuntavero auttaisi. Lyytikäisen mukaan pienikin maakuntavero auttaisi.

– Kannustavuuden kannalta keskeistä on se, että se viimeinen euro tulee maakunnan omasta pussista. Silloin säästöt koituvat maakunnan hyväksi. Eli kannustavuuteen riittää pienikin maakuntavero. Mutta suurempi maakuntavero kannustaisi paremmin esimerkiksi sairauksien ennaltaehkäisyyn, koska tämä valtion rahoitus riippuu sairastavuudesta. Ja silloin jos on korkeampi maakuntavero, niin silloin sairastamisen pienenemisestä suurempi osuus koituu maakunnan hyväksi, toteaa Lyytikäinen. 

Mitä sanotte heille, jotka ovat sitä mieltä, että maakuntavero on taas yksi lisähimmeli tähän jo monimutkaiseen hallintojärjestelmään?

– Ainakin veronmaksajan näkökulmasta on keskeistä se, että mikä veroprosentti verokortilla näkyy. Ehkä se ei ole niin keskeistä, että kuinka monen eri tason verotuksesta se kokonaisveroaste koostuu.

Tutkimusryhmän artikkeli luettavissa täällä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja