Mainos

Tutkija: SDP:n pitäisi keksiä jotain

Turun yliopiston politiikan tutkija Ville Pitkänen ihmettelee, miksei oppositiopuolue SDP ole pystynyt luomaan uskottavaa vaihtoehtoa hallituspolitiikalle.

- Vaikea lähteä täältä tutkijan kammiosta neuvomaan, mitä opposition pitäisi tehdä, mutta jotain pitäisi keksiä. Tämä on hiukan epätyypillistä, että oppositiosta ei pystytä reagoimaan tällaisessa taloustilanteessa siten, että kannatus lähtisi edes hiukan nousuun, Pitkänen kommentoi tuoretta puolueiden kannatustutkimusta.

TNS Gallupin puoluskannatuskyselyn mukaan suurin osa suomalaisista, 52 prosenttia on tyytymättömiä hallituksen toimintaan. Hallitus saa hyvän arvosanan vain kolmannekselta kansalaisista. Tutkijan mukaan ei ole epätavallista, että hallituksen kannatus laskee talouskriisin aikana. Silloin oppositiolla on mahdollisuus vankistaa kannatustaan, mutta Suomessa näin ei ole tapahtunut. Oppositiopuolue SDP:n kannatus on tällä hetkellä 20 prosentissa ja hallituspuolueista kokoomusta äänestää 22,7 prosenttia ja keskustaa 19,6 prosenttia.

Myönteisimmin hallituksen toimiin suhtautuvat johtajat, ylemmät toimihenkilöt ja yrittäjät. Alempien toimihenkilöiden näkemykset ovat muuttuneet selvästi kielteisemmiksi.

- Tämä heijastaa eri toimijaryhmien arkikokemuksia. Ehkä talouskriisi on iskenyt nimen omaan näihin alempiin toimihenkilöihin ja työntekijöihin voimakkaammin kuin yritystasolle. Ehkä yritystasolla koetaan, että hallituksen toimet ovat olleet pontevia tämän tilanteen parantamiseksi, tutkija Pitkänen miettii.

Suomalaiset ovat aiempaa epävarmempia siitä, mitä puoluetta äänestää. Vain 40 prosenttia tutkimukseen vastanneista oli erittäin varmoja omasta puoluekannastaan.

Vaalirahakohu ei näyttäisi vaikuttaneen suuresti puolueiden kannatukseen. Parhaiten hallituksen katsotaan onnistuneen ulkopolitiikassa ja huonoimmin työllisyystilanteen hoitamisessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.