Avaako uusi laki viimein Nato-solmun? Ruotsi tiukentaa suhtautumistaan terroristijärjestöihin

Ruotsissa astui torstaina voimaan uusi terrorismilainsäädäntö. Ruotsin valtiopäivät oli hyväksynyt lain selvin lukemin toukokuun alussa. 

Uusi laki kieltää muun muassa terroristijärjestöön kuulumisen, vaikka henkilö ei suoraan osallistuisi terroritekoihin. Myös terroristijärjestön rahoittaminen sekä ulkomaille matkustaminen järjestöön liittymistä varten on nyt laitonta. Terroristijärjestön johtamisesta voisi saada elinkautisen vankeustuomion. Pelkkä ryhmään kuuluminen voisi tarkoittaa 4-8 vuoden tuomiota. 

Uutistoimisto TT:n mukaan uuden lain myötä todisteiksi kielletyn järjestön toimintaan osallistumisesta voidaan pitää esimerkiksi terroristijärjestöksi luokitellun ryhmän kokouspaikkojen, leirien tai kuljetusten järjestämisen, ruoanlaiton jäsenille tai varusteista huolehtimisen.
Lakia on arvosteltu epäselvyydestä ja liian pitkälle menemisestä kriminalisoimisessa. Sen hyväksymistä kuitenkin vastusti vain kaksi puoluetta, Ruotsin vasemmistopuolue sekä vihreät. 

Riittääkö uusi laki Turkille?

Uutta lainsäädäntöä on pidetty ratkaisevana myös Ruotsin Nato-jäsenyyden kannalta. Jäsenyyden ratifioimista jarruttava Turkki on vaatinut Ruotsilta tiukempia toimia varsinkin kurdijärjestö PKK:ta vastaan. Ulkoministeri Tobias Billström sanoi tällä viikolla, että uusi laki tasoittaa tietä Ruotsin jäsenyydelle, jonka pitäisi toteutua lähiviikkojen aikana.
– Uusi laki sulkee porsaanreikiä, joita edelliseen terrorismilainsäädäntöön liittyi, sanoi Billström Luulajassa tavattuaan ensin Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin

Vaikka terrorismilainsäädännön tiukentaminen on liitetty viime aikoina Turkin vaatimuksiin, on Ruotsi ottanut käyttöön tiukempia terrorismin vastaisia lakeja jo vuodesta 2017 lähtien. Tuolloin terroristijärjestö Isisille uskollisuutta vannonut uzbekistanilainen turva­paikan­hakija ajoi kuorma-autolla Tukholman keskeisellä Drottninggatanilla ja tappoi viisi ihmistä.
 

Lue myös:

    Uusimmat