Mainos

Tutkija: Nato-keskuksen perustaminen Viroon on merkittävä päätös

Asiantuntija pitää merkittävänä Yhdysvaltojen päätöstä perustaa Naton ilmavoimien harjoituskeskus Viroon.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obaman mukaan Ämarin lentotukikohtaan tuleva sotilasliitto Naton keskus palvelee koko aluetta eli Baltiaa ja Pohjolaa. Viron pääministerin Taavi Roivaksen mukaan Yhdysvallat kertoo myöhemmin suunnitelman yksityiskohdista ja siitä, miten suunnitelma koskee Pohjoismaita.

– Yhdysvallat ja muut Nato-jäsenmaat voivat harjoitella keskuksessa. Sillä tavalla ylläpidetään jatkuvasti joukkoja Baltiassa ilman, että rakennetaan kylmän sodan aikaisia megatukikohtia. Sellaisia virolaiset ehkä haluaisivat, mutta ei ole mitään taloudellista tai sotilaallista järkeä rakentaa megatukikohtia, sanoo vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista MTV Uutislivessä.

– Tämä on mielestäni merkittävä päätös. Eiköhän mukana seuraa myös eri maavoimien osastoja.

Salonius-Pasternakin mukaan Viron ja muiden Baltian maiden rooli on muutoinkin muuttunut Ukrainan kriisin myötä.

– Viro ja muut Baltian maat ovat pyrkineet jo lähes vuosikymmenen kertomaan muille Nato-jäsenmaille ja Euroopan maille, että kuva Venäjän kehityksen suunnasta on ollut väärä. Heitä ei ole kuunneltu. Nyt näyttää siltä, että he ovat olleet oikeammassa kuin muut. On aika luonnollista, että silloin halutaan kuunnella heitä, joilla näköjään oli jonkinlainen parempi ymmärrys asiasta. Sitä kautta Yhdysvaltojen ja Viron suhde on nyt läheisempi.

Obaman tämänpäiväistä vierailua Viroon tutkija pitää osittain symbolisena eleenä. Hän kuitenkin muistuttaa, että symboliikan merkitystä ei saa aliarvioida nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja