Tutkija: Le Pen hyötyy Ranskan tuoreesta terroriteosta

1:52

Kansallisen rintaman presidenttiehdokas Marine Le Pen hyötyy Pariisin torstain terroriteosta, arvelee Ranskaan ja populistisiin liikkeisiin erikoistunut tukija Laura Parkkinen. Parkkisen mukaan isku palvelee populistista pelotteluretoriikkaa.

– Populismi ja äärioikeisto yleensäkin toimivat pelotteluretoriikalla: sanotaan, että hei, mehän olimme oikeassa jo 20 vuotta sitten. He pystyvät tätä hyödyntämään, Samalla tämä on viesti siitä, millaiset seuraavat viisi vuotta tulevat Ranskassa olemaan, koska tämä valitettavasti tuskin tulee jäämään ainoaksi turvallisuusuhaksi, Parkkinen aprikoi.

Ranskan pääministeri Bernard Cazeneuve ehti jo perjantaina syyttämään Le Peniä iskun hyväksikäytöstä. Cazeneuven mukaan Kansallinen rintama pyrkii jokaisen iskun jälkeen käyttämään tilannetta omien poliittisten päämääriensä hyödyntämiseen.

– Vuonna 2012 Le Penillä oli melkein vastaava tilanne. Tuolloin Mohammed Mera tappoi seitsemän ihmistä ja haavoitti viittä Toulousen seudulla Etelä-Ranskassa. Le Pen pystyi ottamaan tilanteen haltuun, eli hänestä tuli tavallaan kansakunnan esisurija ja varoittaja. Tuloksena oli, että hän sijoittui yllättäen vaaleissa kolmanneksi, tutkija muistuttaa.

– Hän ei ehkä samalla tavalla pysty nyt hyödyntämään tätä tilannetta kuin silloin, mutta silti tämä luo hänelle mahdollisuuksia, Parkkinen jatkaa.

2:51

"Populismi ei ole maraton"

Parkkisen mukaan Le Pen tarvitsee edelleen kampanjalleen nostetta, vaikka hän onkin menestynyt väittelyissä hyvin.

– Le Penillä oli aika hyvät lähtöasetelmat, mutta hänen kampanjansa ei ole ollut kauhean hyvä. Hän on pärjännyt erinomaisesti televisioväittelyissä. Kampanja ei kuitenkaan ole roihahtanut kunnolla liekkeihin, vaan se on ollut vähän vaisu.

– Jos vaalit olisivat olleet pari viikkoa sitten, Emmanuel Macron olisi ehkä ollut voittaja, hänen kampanjassaan oli tuolloin niin paljoin innostusta.

Parkkinen tähdentää, että populistinen eetos ei ole pitkän matkan juoksua.

– Populistit eivät ole maratoonareita. He pärjäävät lyhyen ajan, mutta pitkässä kampanjassa on vaikeuksia, koska ihmiset alkavat vähän kyllästyä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja