Mainos

Tutkija: Duginille USA ja Nato ovat suurta saatanaa

Poliittisen retoriikan tutkijan mukaan Venäjän suhde Eurooppaan on hyvin ristiriitainen.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin taustajoukkoihin kuuluva professori Aleksander Dugin vieraili eilen Suomessa. Hän kannattaa Suur-Venäjää ja puhuu Euraasian imperiumista. 

Lassilan mukaan Dugin on ollut melko johdonmukainen kommenteissaan.

-Jos tarkemmin ajatellaan Duginin ajattelua, niin se on hyvinkin opportunistista ja monin paikoin sekavaa. Hän ottaa aineksia kommenteihinsa sieltä sun täältä ja liittää niitä tarpeen mukaan kulloisiinkin tilanteisiin mm. Ukrainan kriisiin.

Lassilan mukaan Dugin näkee Venäjän henkisyyden, oikeudenmukaisuuden ja perinteisten arvojen tärkeimpänä paikkana maailmassa - eräänlaisena mannermaailman peruslähtökohta.

-Sen vastakohtana on ns. Atlanttinen maailma, joka on sitten tämä suuri saatana Duginille. Kyse on siis Yhdysvalloista ja Euroopan rooli on tässä ristiriitainen.

Lassila kertoo, että Dugin liittää Euroopan monesti Yhdysvaltojen ns. kumileimasimeksi, joka on Ukrainankin tapauksessa Yhdysvaltojen tahdon alla.

-Mutta toisaalta Duginilla on erittäin lämpimät suhteet Saksaan. Tässä kiteytyy laajemminkin venäläisessä ajattelussa oleva hyvin ongelmallinen länsisuhde.

Lassilan mukaan merkittävin muutos Venäjän suhtautumisessa Eurooppaan näkyy julkisessa kielenkäytössä. 

-Esimerkiksi valtion televisiossa Eurooppa on aiemmin ollut eräänlainen harmaa alue. Yhdysvallat ja Nato on ollut se paha ja siihen on liitetty salaliittomaista toimintaa Venäjän päänmenoksi. Mutta nyt Eurooppa on tullut tähän mukaan ja se on ehkä tässä nyt se huolestuttavin piirre.

Lassila ei kuitenkaan usko, että kyseinen ajattelu tulee olemaan kovinkaan pitkäkestoista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.