Tutkija: Suomessa ei ole totuttu poliittiseen väkivaltaan

Yhteiskunnallisen ilmapiirin muuttuminen on yksi syy siihen, että Kuokkavierasjuhlien perinne nousi esiin vuosien tauon jälkeen Tampereella itsenäisyyspäivänä, arvioi Helsingin yliopiston tutkija Samu Lindström.  

-Nyt oli eri kaupunki ja eri presidentti. Uudessa tilanteessa kysymyksenasettelut voivat tuntua taas ajankohtaisilta, sanoo Lindström. 

Lindströmin mukaan molempien tapahtumien taustalla on samantapaista poliittista liikehdintää, vaikka mukana olevat ihmiset ovat vaihtuneet. 

Tapahtumiin osallistuneet ovat sanoneet haluavansa taistella oikeanmukaisemman maailman puolesta. Iltalehden haastattelema osallistuja kertoi tapahtuman syyksi valheellisen yhteisöllisyyden, jota tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto hänelle edustaa. 

Perinne on edelleen elinvoimainen, muistuttaa Lindström. Hänen mukaansa on mahdotonta arvioida, nähdäänkö ensi vuonna vastaava tapahtuma. 

-Itsenäisyyspäivä on hyvin latautunut merkitykseltään. Jos silloin jotain protestia esitetään, se saa automaattisesti enemmän huomiota. Suomessa ei ole ollut poliittista väkivaltaa aikoihin, joten pienetkin irtiotot saavat suuren merkityksen. 

 Naamioituminen keino vastustaa kontrollia 

Kiakkovieraat naamioituivat Tampereella jääkiekkolegenda Timo Jutilan kasvoja esittäviin pahvinaamareihin. Osa käytti kommandopipoja. 

-Tämä saattaa osin olla vastareaktio protestoinnin kontrollitoimille, selittää Lindström. 

Lindström muistuttaa, että myös vuonna 2001 Kuokkavierasjuhliin liittyvissä otsikoissa puhuttiin mellakoista. Tuolloin kuokkavieraita oli noin 500. Tämänvuotiseen tapahtumaan osallistui poliisin arvion mukaan 200-250 ihmistä. 

 "Kymmenien tuhansien eurojen lasku" 

Tampereen poliisin arvion mukaan Kiakkovierasjuhlan aikana syntyneiden vahinkojen kustannukset ovat vähintään kymmeniä tuhansia euroja. 

-Luku voi nousta jopa kuusinumeroiseksi. Suuret näyteikkunat ovat kalliita, samoin kolhittujen autojen ja parkkimittareiden korjaus, arvioi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Burmoi. 

Poliisi otti perjantaina kiinni 28 ihmistä. Suurin osa heistä vapautettiin lauantaina. 

Moni kiinniotettu piti kiinniottoaan täysin tarpeettomana. 

-Ei kaduta. 90 prosenttia oli kyllä vain karnevaalia ja rumpujen pärinää. Meidätkin otettiin turhaan kiinni, ilmoitti Iltalehden haastattelema kiakkovieras. 

Joillekin kokemus oli ollut hieman toisenlainen. 

-Tehtiin mitä piti ja miltä tuntui, mutta olihan se aika rankka kokemus, tamperelainen lukiolainen Aleksi kertoi Iltalehdelle. 

 "Pelaamme ylivoimapeliä vierasjoukkuetta vastaan" 

Itsenäisyyspäivän Kiakkovierasjuhlat-tapahtumaa valmisteltiin useilla keskustelupalstoilla ja blogeissa. Niissä annettiin ohjeita sekä toimintaan tapahtuman aikana että mahdollisiin kiinniotto- ja kuulustelutilanteisiin. Kuulusteluissa kehotetaan vastaamaan poliisin kaikkiin kysymyksiin "en kommentoi".  

Palstoilla on käytetty paljon jääkiekkotermistöä kiertoilmauksena kohtaamisista poliisin kanssa. 

-Ja lopuksi, muistetaan että me pelaamme ylivoimapeliä vierasjoukkuetta vastaan - meillä on kotikenttäetu, kirjoitettiin Kiakkovierasjuhlat-blogissa itsenäisyyspäivän aattona.  

Lue myös:

    Uusimmat