Mainos

Turvavyö olisi pelastanut viime vuonna 50 ihmishenkeä

Asiantuntijat muistuttavat, että turvavyön käytöstä on hyötyä myös taajamissa. Joka viides 6-14-vuotias lapsi matkustaa takapenkillä ilman turvavyötä.

Turvavyön käyttö olisi voinut pelastaa viime vuonna 50 ihmishenkeä.

Tutkijalautakuntien mukaan ainakin kaksi kolmesta loukkaantuneesta olisi hyötynyt vyöstä niin, että heidän vammansa olisivat olleet huomattavasti lievempiä.

Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys korostaa, että turvavyöstä on hyötyä myös taajamissa.

Keskikokoinen turvavyötön takapenkkiläinen lentää 50 kilometrin tuntinopeudessa sattuvassa rajussa törmäyksessä noin 3000 kilon voimalla etupenkin selkänojaan. Hänen kadessään oleva kännykkä sinkoutuu kuljettajaa kohti neljän kilon voimalla ja hänen laukkunsa reilun sadan kilon voimalla.

Helsingin poliisi on aloittanut kolmipäiväisen turvavöiden käytön valvonnan kaupungin valtaväylillä. Samalla partiot tarkkailevat matkapuhelimen käyttöä ja muita mahdollisia rikkomuksia.

Moni lapsi takapenkillä ilman turvavyötä

Liikenneturvan mukaan takapenkillä matkustaa ilman turvavyötä joka viides 6-14-vuotias.

- Kuulostaa hullulta, mutta niin sen vain on tien päällä todettu olevan, sanoo koulutusohjaaja Ilkka Valkama Liikenneturvasta.

Valkama uskoo, että kaikki tuntevat turvavyön käytöstä säädetyn lain. Hänen mielestään kysymys on ennemmin välinpitämättömyydestä. Lain mukaan lasten, kuten muidenkin matkustajien, on käytettävä turvavyötä takapenkillä. Laki on ollut voimassa jo 20 vuotta.

- Määräykset ovat aika hyvin tiedossa. Kutsuisin sitä välinpitämättömyydeksi, laiskuudeksi tai liiaksi kiireeksi.

Valtaosa lapsista on kuitenkin hyvin kiinnitetty. Alle 135-senttisten pitää turvavyön lisäksi käyttää painon mukaan määräytyvää turvalaitetta, kuten turvaistuinta. Tilapäisesti lapsi voi matkustaa myös ilman turvaistuinta, mutta silloin hänen on oltava vyössä ja takapenkillä. Alle kolmevuotiaat saavat matkustaa ilman turvaistuinta vain taksissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.