Mainos

Turvatoimet olivat vallan toiset ETYK-vuonna 1975: Lenkkeilijä kävi tervehtimässä sorsia syöttävää Saksan liittokansleria: "Kukaan ei hätistellyt"

0:26

Marjatta Ahtiainen todisti vuoden 1975 Etyk-kokouksessa, kun Saksan silloinen liittokansleri Helmut Schmidt kävi kesken neuvotteluiden ruokkimassa sorsia paahtoleivällä.

Ahtiainen oli silloisen miehensä kanssa kävelemässä Kalastajatorpan kallioilla, kun Hilton kalastajatorpasta tallusteli noin 4–5 tummapukuista miestä lähelle Ahtiaista.

– Olin asunut Saksassa neljä vuotta ja palannut juuri Suomeen, joten tunnistin heti, että tuossahan on Helmut Schmidt.

Mies käveli päättäväisesti paikalla olleiden sorsien luokse ja alkoi ruokkia niitä liittokanslerin kädessä olleilla leivillä.

– Hän alkoi syöttämään sorsia siinä meidän silmien alla ja turvamiehet seisoivat kauempana. Ensin heitteli leivänpaloja seisten ja sitten sorsat tulivat vähän lähemmäs, jolloin hän kyykistyi.

Nainen päätti rohkaistua vaihtamaan Schmidtin kanssa muutaman sanan. Hän ei kuitenkaan halunnut kysyä meneillään olevasta kokouksesta, koska mies vaikutti hakeneen pihalta hieman raikasta ilmaa ja muuta ajateltavaa.

– Kysyin häneltä, että mitä hän tykkää suomalaisista sorsista, johon hän vastasi, että ne ovat erittäin ystävällisiä, yhtä ystävällisiä kuin suomalaiset.

"Kuinka maailma on muuttunut..."

Leipien loputtua Schmidt puisteli käsistään leivänmurut ja suuntasi takaisin kokoukseen. Tapaus nousi Ahtiaisen mieleen, kun Trump yöpyy Kalastajatorpassa ennen tämänpäiväistä huippukokousta.

– Voi, kuinka maailma on muuttunut. Sinne pääsi silloin ihan rauhassa kävelemään, ei ollut kukaan hätistelemässä pois, ei ollut turva-aitoja, eikä kaivonkansia hitsattu umpeen, kuten nyt on tehty.

Ahtiainen ei usko, että kukaan lenkkeilijä voisi tänä vuonna törmätä näkyyn, jossa Trump syöttäisi sorsia Kalastajatorpan kalliolla.

– Luultavasti häntä ei lasketa hotellilta metriäkään mihinkään suuntaan, näin ainakin olettaisin, Ahtiainen nauraa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.