Turvatarkastukset pettivät täysin: Matkustaja onnistui nousemaan lentokoneeseen käsiase mukanaan

Matkustaja pääsi lentokoneeseen Atlantan Hartsfield-Jacksonin kansainvälisellä lentokentällä käsiase mukanaan, kertoo CNN. Mies lensi Tokioon Naritan kansainväliselle lentokentälle 3. tammikuuta, kertoo USA:n Transportation Security Administration (TSA). TSA perustettiin vuoden 2001 WTC-iskujen johdosta.

– TSA:n mukaan perinteisiä turvatoimia ei oltu noudatettu. Tästä syystä matkustaja pääsi kulkemaan turvatarkastuksen läpi käsiase mukanaan Atlantan lentokentällä tammikuun 3. päivän aamuna, kerrotaan TSA:n tiedotteessa.

Myös Delta Airlines antoi lausunnon CNN:lle. Lausunnon mukaan toinen matkustaja oli paljastanut käsiaseen kanssa kulkevan miehen lentoyhtiölle, jonka johdosta Delta raportoi tapahtuneesta TSA:lle.

Rike tapahtui hallinnon sulkutilan aikana

Turvallisuusrike tapahtui, kun valtion sulkutilaa oli kestänyt kaksi viikkoa.

TSA:n työntekijät ovat joutuneet työskentelemään normaalisti, mutta heille ei ole maksettu palkkaa. CNN raportoi tammikuun 4. päivänä, että useat TSA:n työntekijät olivat jääneet sairaslomalle.

TSA kuitenkin kielsi väitteet siitä, että hallinnon sulkutilalla olisi jotain tekemistä turvallisuusrikkeen kanssa ja kertoi, että työntekijöitä oli vuorossa tarpeeksi rikkeen tapahtuessa.

– Ajatus siitä, että tämä olisi seurausta hallinnon sulkutilasta on virheellinen, TSA sanoi tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan rikkeen tapahtuessa tammikuun 3. päivänä työntekijöiden poissaoloprosentti oli 4,8, kun vuosi sitten samana päivänä se oli 6,3 prosenttia. 

TSA sanoi tiedotteessaan myös, että aikoo laittaa syylliset asianmukaiseen vastuuseen.

Räjähteitä ja aseita päässyt läpi yli kymmenellä lentokentällä

TSA:lla on ollut vaikeuksia havaita aseita jo ennen sulkutilaa. Vuonna 2015 julkaistun raportin mukaan testiryhmät olivat onnistuneet kuljettamaan räjähteitä ja aseita turvatarkastuksien läpi yli kymmenellä eri lentokentällä. TSA:n silloinen johtaja irtisanoutui raportin julkaisemisen jälkeen.

Noin 51 000 TSA:n työntekijää on pakkolomalla tai työskentelee palkatta valtion sulkutilan vuoksi. Monet tahot ovat huolissaan tilanteesta, mutta TSA:n lausunnon mukaan lentäminen on edelleen turvallista.

– Turvastandardit eivät ole eivätkä tule olemaan vaarassa, kirjoitti TSA:n tiedottaja Michael Bilello Twitterissä.  

Lue myös:

    Uusimmat