Turvapaikkahakemusten määrä nousi EU:ssa viime vuonna – viimeksi näin korkealla vuoden 2016 pakolaiskriisin aikaan

EU panostaa vuotavien ulkorajojensa valvontaan: Moni jäsenmaa haluaa rakentaa raja-aitoja 2:06
Katso myös: EU panostaa vuotavien ulkorajojensa valvontaan: Moni jäsenmaa haluaa rakentaa raja-aitoja

Viime vuonna jätettiin yhteensä lähes miljoona turvapaikkahakemusta EU:n 27 jäsenvaltiossa sekä Sveitsissä ja Norjassa.

EU:ssa turvapaikkahakemusten määrä nousi viime vuonna korkeimmalle tasolle sitten vuoden 2016, jolloin pakolaiskriisi koetteli Eurooppaa. Tieto perustuu Euroopan unionin turvapaikkaviraston (EUAA) tilastoihin.

Alustavien tietojen mukaan hakemuksia tuli EU:n alueella viime vuonna puolet enemmän kuin edellisvuonna, virasto kertoo. Viime vuonna jätettiin yhteensä lähes miljoona turvapaikkahakemusta EU:n 27 jäsenvaltiossa sekä Sveitsissä ja Norjassa.

Asiaan ovat vaikuttaneet koronapandemian aikaisten matkustusrajoitusten poistumiset viime vuoden aikana. Matkustusrajoitukset estivät myös siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden liikkumista EU:hun.

Vertailun vuoksi: kun turvapaikkaa haki viime vuonna yhteensä 966  000 ihmistä, vuonna 2016 hakijoita oli lähes 1  252  000, EUAA kertoo. Tuolloin suuri osa turvapaikanhakijoista oli Syyrian sotaa pakenevia ihmisiä.

Luvuissa ei mukana valtaosaa Ukrainan pakolaisista

Turvapaikanhakijoiden joukossa oli myös viime vuonna eniten Syyrian ja Afganistanin kansalaisia. Heidän hakemuksensa muodostivat jopa neljäsosan kaikista hakemuksista. Afganistanissa tilanteeseen vaikuttaa äärijärjestö Talebanin valtaannousu edellisvuonna.

Turvapaikkaa hakivat seuraavaksi eniten turkkilaiset, venezuelalaiset, kolumbialaiset, bangladeshilaiset sekä georgialaiset, jotka tulivat kuitenkin kaukana syyrialaisten ja afganistanilaisten perässä.

Luvuissa ei ole mukana suurinta osaa Venäjän hyökkäyssotaa paenneista ukrainalaisista, koska he hyötyvät erityisestä EU:n tilapäisen suojelun järjestelmästä.

EU:n tilastokeskuksen Eurostatin mukaan neljästä miljoonasta tilapäisen suojelun piiriin tulleesta ukrainalaisesta vain 28  000 haki unionista turvapaikkaa viime vuonna.

EU:sta turvapaikkaa haki viime vuonna myös lähes 17  000 Venäjän kansalaista.

Lue myös:

    Uusimmat