Turvapaikanhakijoita palautetaan tavallisilla reittilennoilla – häiriöitä toisinaan

Joka arkipäivä Suomesta poistetaan noin 11 ulkomaalaista. Osa palautettavista lähtee tavallisilla reittilennoilla.

Reittilennoilla maasta poistuu myös rikoksen takia poistettuja ja niitä, jotka eivät haluaisi lähteä maasta.

Poliisitarkastaja Mia Poutanen selittää MTV Uutisille, että tällaisissa tapauksissa maasta lähtevän saattaa kotimaahansa kaksi poliisia, jotta muiden matkustajien turvallisuus voidaan varmistaa.

– Yleensä on kaksi saattajaa per saatettava – se on myös työturvallisuuskysymys. Jokaisen kohdalla tehdään riskiarviointi erikseen.

Suomesta on poistettu marraskuun loppuun mennessä 2817 maastapoistamispäätöksen saanutta ulkomaalaista. Poutasen mukaan kotimaahansa asti saatettuja maasta poistettuja on noin 500.

Poutanen kertoo, että koska poliisin saattamina maasta lähtee usein henkilöitä, jotka eivät halua poistua, lennoilla on ollut toisinaan häiriöitä.

– Henkilöt ovat saattaneet aiheuttaa koneessa häiriöitä. On saatettu pitää kovaa meteliä tai sylkeä saattajia. Aika laidasta laitaan on tapauksia, Poutanen toteaa.

– Muille matkustajille ei kuitenkaan ole aiheutunut vaaraa.

Jos palautuksia on täytäntöönpantavana paljon samaan kohdemaahan, poliisi varaa palautuksiin kokonaisen lentokoneen, jolla voidaan palauttaa kymmeniä henkilöitä kerrallaan.

Poliisin mukaan kesän alussa Suomeen saapuneita albanialaisia kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita palautettiin erikseen varatuilla tilauslennoilla useita satoja.

Lähtökohtaisesti henkilö, jolla on riittävästi varoja, kustantaa paluumatkansa itse. Osa turvapaikanhakijoista on poistunut maasta omatoimisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja