Turvapaikanhakijoille tarvitaan satoja paikkoja lisää päivittäin

Päivittäin tarvitaan 500 paikkaa 2:07

Suomeen saapui viime viikolla lähes 4000 turvapaikanhakijaa, mikä on saman verran kuin koko viime vuonna yhteensä.

Maahanmuuttovirasto on perustanut viime viikolla Helsinkiin tilannekeskuksen ohjaamaan tulijoita Torniosta vastaanottokeskuksiin. Päivittäin tarvitaan 500 uutta paikkaa.

Vantaan Valimotiellä perjantaina avautuneeseen vastaanottokeskukseen odotettiin tänään illalla vielä 50 turvapaikanhakijaa Torniosta.

Keskukseen saapui jo perjantaina ensimmäiset turvapaikanhakijat. Yksi heistä on A.Hussein, jonka perhe on vielä piilossa Bagdadissa. 

– Pidän Suomesta. Täällä on hiljaista ja ihmisoikeudet ovat hyvät. Siinä kaikki, mitä olin kuullut Suomesta. Toivon, että saan täällä tilaisuuden uuteen elämään ja voin tehdä töitä ja tukea yhteisöä, kuten minua on tänne saapuessani tuettu, toteaa A.Hussein.

Maahanmuuttoviraston mukaan eiliseen mennessä turvapaikanhakijoita oli saapunut kaikkiaan jo 16 408. Yksistään Viiime viikolla ihmisiä tuli lähes 4000.

– Viikonlopun aikana oli ehkä havaittavissa pientä laskua, mutta odotetamme, että kasvu jatkuu tällä viikolla ja pysyy vähintääkin edellisviikon tasolla, kertoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen

Päivittäin tarvitaan Maahanmuuttoviraston arvion mukaan 500 uutta majoituspaikkaa. Tällä viikolla avataan uudet keskukset ainakin Kotkaan, Saloon, Keuruulle ja Kouvolaan. Vastaanottokeskuksia on jo 65.

Maahanmuuttoviraston uusi tilannekeskus koordinoi hakijoiden sijoittelua. 

– Tilannekeskus kerää tiedot toiminnassa olevista keskuksista. Onko sielllä muutoksia, onko vapaita paikkoja ja mikä se tilanne on ja sitten ne lähiajan uuden yksiköt ottaa tiedon vastaan ja välittää sen järjestelykeskukseen, Kuuluvainen havainnollistaa.

Vantaan Valimotien uusi vastaanottokeskus pyörii pääasiassa SPR:n vapaaehtoisten voimin. Ovella ensimmäisenä vastassa on vartija, kuten kaikissa keskuksissa.

Lue myös:

    Uusimmat