Mainos

Turvapaikanhakijoiden mukana ensimmäinen kurkkumätätapaus 15 vuoteen

Pelot turvapaikanhakijoiden tuomien tartuntatautien leviämisestä ovat ainakin toistaiseksi olleet turhia. Saksassa viime syksynä turvapaikanhakijoiden keskuudessa levinnyt tuhkarokko herätti myös Suomessa pelkoja harvinaisten tautien yleistymisestä.

Rokotusohjelmayksikön päällikkö Taneli Puumalainen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että tauteja on saatu torjuttua tehokkaasti.

– Turvapaikanhakijoiden myötä meillä on ollut Suomessa ensimmäinen kurkkumätätapaus viiteentoista vuoteen. Tästä selvittiin ihan hyvin eikä jatkotartuntoja tapahtunut. Joitakin pienempiä sairauksia – esimerkiksi hepatiitti a:ta, vesirokkoa ja influenssaepidemioita on vastaanottokeskuksissa havaittu. Nämäkään eivät ole levinneet laajemmin muun väestön keskuuteen, Puumalainen sanoo.

Puumalaisen mielestä suurin leviämisriski on rokotuksilla jo kertaalleen kuriin saadulla tuhkarokolla.

– Suurin huolenaihe meillä liittyy tuhkarokon rokotuskattavuuteen. Se on tällä hetkellä suomalaisilla lapsilla hieman alle 95 prosenttia. Koska tuhkarokko on erittäin tarttuva tauti, yksikin tautitapaus voi aiheuttaa tautiryppään tai pienen paikallisen epidemian. Tähän me yritämme varautua siten, että nimenomaan rokotteen kattavuutta pyritään parantamaan nykyisestä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.