Asiantuntija: Luonnonmukaisuuden haku elämässä ei ole tarttuvien tautien kannalta hyvä asia

Luodon tuhkarokkoepidemian uskotaan jäävän paikalliseksi 2:33

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntijan mukaan tuhkarokon leviämisen uhka Luodon kunnasta laajemmalle alueelle ei ole suuri.

Erityisasiantuntija Mia Kontio kertoo MTV Uutisille, että Luodossa odotetaan tulevan vielä lisää tuhkarokkotapauksia, mutta tilanteen uskotaan jäävän paikalliseksi, koska ympäröivillä alueilla on hyvä rokotekattavuus.

Tuhkarokko oli ennen yleinen lastentauti, mutta nyt siitä varoitellaan paljon. Kontio toteaa, että tuhkarokko ei ole nykyään aiempaa vaarallisempi: Suurin osa tuhkarokon saaneista perusterveistä ihmisistä sairastaa kuumetaudin,  josta he paranevat täysin ilman seuraamuksia. Sen sijaan pienillä lapsilla ja esimerkiksi syöpähoidoissa oleville potilaille tuhkarokko voi osoittautua vakavaksi.

Kontion mukaan valtakunnallisesti rokotekattavuus on hyvä. Hän arvelee, että Luodon tapauksessa alhaiseen rokotekattavuuteen liittyy useita syitä.

– Siellä on ehkä yleisemmin vallalla luonnonmukaisuuden haku elämässä, mikä on tietysti sinänsä todella hyvä asia. Mutta rokotusten ja tarttuvien tautien kannalta se ei ole hyvä asia.

Lue myös:

    Uusimmat