Turvapaikanhakijat yllättivät keskustelutilaisuudessa flashmobilla – ”Tätä maata pitää myös suojella uhilta”

Lauttasaaren kirkon seurakuntasalissa koettiin eilen illalla yllätys, kun kesken pakolaiskriisiä käsittelevää keskustelutilaisuuden paikalla olleet turvapaikanhakijat ilmaisivat viestinsä Suomelle.

Lauttasaaren kirkon seurakuntasalissa vietettiin viime viikolla menestyksekkäitä turvapaikanhakijoiden illalliskutsuja.

Myös tiistai-iltana seurakuntasali täyttyi saman aiheen tiimoilta: Yli sata turvapaikanhakijaa, vapaaehtoista ja paikallista asukasta kokoontui keskustelemaan pakolaiskriisistä.

Keskustelu oli poikkeuksellinen, sillä tällä kertaa äänessä eivät olleet poliitikot eivätkä suomalaiset asiantuntijat vaan alueen asukkaat sekä turvapaikanhakijat itse.

-Olen 40-vuotias, mieheni 45, emmekä ole nähneet yhtä ainutta turvallista päivää maassamme, sanoo Irakista Suomeen kahdeksan päivää sitten tullut Wjdan.

Wjdan sai yleisöltä raikuvat aplodit, sillä hän on onnistunut jo oppimaan Suomea niin hyvin, että pystyi esittelemään itsensä ja perheensä suomeksi.

Wjdanin lisäksi noin kymmenen Irakista ja Syyriasta tullutta turvapaikanhakijaa kertoi pakomatkastaan, kotimaansa tilanteesta ja toiveistaan. Kaikki puheenvuorot käännettiin kolmelle kielelle, arabiaksi, kurdiksi ja Afganistanissa puhuttavaksi puriksi.

Lauttasaarelainen Noora Juvonen saapui paikalle, koska tapahtuma oli tilaisuus kuulla turvapaikanhakijoita.

- Mahtavaa, että pääsee kuulemaan heitä. Lauttasaaressa on ollut hyvä yhteishenki ja monien tuttavien kanssa ollaan osallistuttu esimerkiksi vaatekeräyksiin, Juvonen sanoo.

”Suomi oli päämääräni”

Kun Syyrian Alepposta lähtenyt Muhammed puhuu, painuu monen turvapaikanhakijan pää alas. Eräs pyyhkii silmäkulmiaan. Muistot pakomatkavasta ovat vielä tuoreita ja niin kipeitä.

- Matka oli raskas. Turkissa teimme kaksi kuukautta töitä saamatta penniäkään rahaa. Matkalla sieltä Välimeren halki olimme 11 tuntia veneessä, aallot olivat seinän korkuisia. Unkarissa vietimme monta yötä kylmässä keskuksessa, lapset sairastuivat, Muhammed kertoo.

Unkari ja Turkki nousevat esille myös muiden puheenvuoroissa. Irakista tullut 52-vuotias mies kertoo joutuneensa Unkarissa vankilaan useiksi päiviksi. Sen jälkeen matka jatkui Saksan ja Puolan kautta Suomeen.

- Suomi oli päämääräni, koska tämä on vapaa maa. Saan ilmaista todelliset mielipiteeni julkisesti, kuten tässäkin nyt, mies sanoo.

”Kiitos Suomi”

Kun keskustelu turvapaikanhakijoiden toiveista alkaa, kymmenet nuoret miehet nostavat yleisöstä lappuja.

Niissä lukee englanniksi rauha, rakkaus, hyvä tulevaisuus, vapaus. Seurakuntasalin takaseinään muodostuu viiden nuoren miehen rivi.

He muodostavat lauseen: Kiitos Suomi. Nyt koemme olevamme turvassa.

Osa yleisöstä nousee ottamaan kuvia. Miehet pitävät kylttejään ylhäällä koko keskustelun loppuajan.

- Toivon, että saamme elää teidän kanssanne ja teidän keskuudessanne ja osoittaa, että olemme hyviä kansalaisia, Wjihab sanoo.

Hän toivoo myös, että kotouttaminen voisi alkaa mahdollisimman pian. Hän haluaisi, että 11-vuotias Hussani-poika pääsisi pikaisesti aloittamaan koulun.

Kaikkia puheenvuoroja yhdisti yksi, kaikista suurin toive – turvapaikka Suomesta. Esimerkiksi sodassa vanhempansa menettänyt irakilainen nuorimies sanoo, että takana on paljon huonoja päiviä, liikaa.

- Mutta jos saan jäädä tänne, ne kaikki unohtuvat nopeasti.

Jokainen illan aikana puhunut turvapaikanhakija kiitti paitsi tilaisuuden järjestäjiä ja vapaaehtoisia, myös Suomea.

- Olemme kiitollisia vieraanvaraisuudestanne ja uusien ovien avaamisesta, Wjihab toteaa.

Puheenvuoroista huokui toivo

Lauttasaaren kirkko on yksi Helsingin seurakunnista, jotka toimivat turvapaikanhakijoiden tilapäisenä hätämajoituksena.

Helsingin seurakunnat ovat hätämajoittaneet yhteensä noin 400 ihmistä. Lauttasaaren kirkon kryptaan ja liikuntasaliin on majoittunut yli 100 turvapaikanhakijaa.

Kirkkoherra Juha Rintamäki halusi koota turvapaikanhakijat ja paikalliset ihmiset yhteen.  Kohtaamalla toinen tosiamme pystymme ymmärtämään ja jäsentämään mitä ympärillämme tapahtuu, Rintamäki sanoo.

- Huolimatta siitä, että kuulimme paljon sellaisia tarinoita, joita toivoisi ettei koskaan joutuisi kuulemaan, niin päällimmäisenä  on toivo. Toivo siitä, että he haluavat olla rakentamassa omaa tulevaisuuttaan ja tehdä sitä yhdessä muiden kanssa. Heillä oli vahva tahto siitä, että he haluavat olla osa tätä yhteiskuntaa.

Turvapaikanhakijoiden kertomuksia oli kuulemassa myös YK:n uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkoston johtoon kuuluva Antti Pentikäinen. Hän toimii myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) pakolaiskriisin neuvonantaja.

- Te ette ainoastaan rakenna, vaan myös teidän pitää myös suojella tätä maata niiltä uhilta, joita aika voi tuoda tullessaan, Pentikäinen sanoo turvapaikanhakijoille.

Kun arabiankielen tulkki on kääntänyt Pentikäisen lauseen, turvapaikanhakijat antavat illan suurimmat aplodit.

Lue myös:

    Uusimmat