Turvapaikanhakijat uusivat nyt hakemuksiaan – Pakolaisneuvonta: ”Säästettiin väärästä kohtaa”

7:38

Maahanmuuttovirasto arvioi eilen, että vastaanottokeskusten määrä ei laske ennakoidusti koska kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat uusivat hakemuksiaan.

Video: Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja keskustelemassa aiheesta Huomenta Suomessa.

Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Pia Lindfors toteaa, että Maahanmuuttoviraston olisi pitänyt käyttää riittävästi resursseja ensimmäisiin käsittelyihin.

– Säästettiin väärästä kohtaa, mikä näkyy tässä, että prosessit venyvät ja vastaanottokustannukset kasvavat, Lindfors sanoo.

Nyt hänen mukaansa ensimmäisiä käsittelyitä tehostettiin, eli esimerkiksi puhutteluita lyhennettiin. Lindforsin mukaan osa haastatteluista tehtiin jopa 1,5 tunnissa. Haastatteluihin liittyy usein myös esimerkiksi tulkkaamista.

"Yli puolet jätetään tutkimatta"

Uusintahakemusta voi hakea siksi, että alun perin hakemusta ei ole käsitelty kunnolla tai käsittelyn aikana on ilmennyt uutta tietoa.

Lindforsin mukaan nyt moni turvapaikanhakijoista on käynyt läpi ensimmäisen käsittelyn ja valitusvaiheen. 

– He joutuvat hakemaan uudestaan turvapaikkaa ihan vain sen takia, että saisivat alkuperäisetkin turvapaikkaperusteensa kunnolla selvitettyä.

Lindforsin mukaan uusintahakemuksia ei käsitellä kunnolla.

– Yli puolet uusintahakemuksista jätetään tutkimatta, eli Maahanmuuttovirasto ei tosiasiassa edes tapaa näitä ihmisiä uudestaan, Lindfors sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja