Mainos

Turvapaikan saaneiden perheenjäseniä ei vielä ryntäykseksi asti – hakemusten odotetaan lisääntyvän

Perheenyhdistämisen edellytysten kiristykset eivät juuri näy vielä perhesiteen perusteella myönnettävien oleskelulupien määrässä, kertoo Maahanmuuttovirasto.

Kesällä tehdyn lakimuutoksen myötä edellytys riittävästä toimeentulosta ulotettiin koskemaan myös kansainvälistä suojelua saaneita. Turvapaikan saaneet ja kiintiöpakolaiset saavat hakea perheenyhdistämistä kolmen kuukauden kuluessa ilman toimeentuloedellytystä. 

Kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenten oleskelulupahakemusten määrä on kasvanut huomattavasti. Maahanmuuttovirasto arvioi, että kyseisiä hakemuksia tulee tänä vuonna noin 3000, kun viime vuonna vastaava luku oli 770.

Hakemusten määrän odotetaan lisääntyvän

Maahanmuuttoyksikön johtaja Tiina Suominen kertoo, että nousu ei ole niin suurta, kuin viime syksyn turvapaikanhakijaryntäyksen jälkeen ennakoitiin.

– Odotamme, että hakemukset reippaasti lisääntyvät vielä. Tosin odotimme, että näin olisi käynyt jo alkuvuonna, mutta niin ei tapahtunutkaan, Suominen sanoo.

Suomisen mukaan sama ilmiö on huomattu muissa Schengen-alueen maissa, joihin perheenjäsenten hakemukset kulkevat Turkissa sijaitsevien lähetystöjen kautta.

Oleskelulupaa hakevien perheenjäsenten on käytävä jättämässä hakemuksensa henkilökohtaisesti lähetystöissä. Monet menevät Ankaraan, koska Suomella ei ole lähetystöä Irakissa tai Syyriassa.

Odotettavissa merkittävä nousu

Maahanmuuttovirasto arvioi, että perhesiteeseen perustuvien oleskelulupahakemusten määrä kasvaa yhteensä reilun viidenneksen verrattuna viime vuoteen. Arvion mukaan tänä vuonna perhesidehakemuksia tulee yhteensä noin 12 000.

Suominen pitää nousua merkittävänä. Kasvu perustuu pääosin juuri kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenten hakemuksiin.   
Suurin ryhmä perhesiteen perusteella oleskelulupaa hakevista on kuitenkin Suomeen töihin tai opiskelemaan muuttavien ulkomaalaisten perheenjäsenet. Heitä arvioidaan olevan tänä vuonna noin 6000.

Suomen kansalaisten perheenjäsenten hakemuksia arvioidaan tulevan noin 3000.

9:28

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.