Mainos

Turvaneuvosto päätti Darfur-joukoista

YK-joukot lähtevät kuitenkin alueelle vasta jos Sudanin hallitus antaa suostumuksensa.

YK:n turvallisuusneuvosto on tänään hyväksynyt päätöksen tuhansien rauhanturvaajan lähettämisestä Darfurin alueelle Sudaniin. Joukot lähtevät kuitenkin alueelle vasta jos Sudanin hallitus antaa suostumuksensa.

Turvallisuusneuvoston viidestätoista jäsenmaasta kaksitoista maata äänesti Darfur-joukkojen lähettämisen puolesta. Kiina, Venäjä ja Qatar pidättyivät äänestyksestä.

Sudan on tähän mennessä kieltäytynyt hyväksymästä YK:n rauhanturvaajia. YK:n rauhanturvaajat korvaisivat tai täydentäisivät Afrikan unionin (AU) joukkoja, joita on entuudestaan Darfurissa. Rauhanturvaajia ja poliiseja voitaisiin päätöslauselman mukaan lähettää yli 20 000.

Afrikan unionin 7000 rauhanturvaajaa eivät ole pystyneet lopettamaan Sudanin länsiosassa sijaitsevan Darfurin humanitaarista kriisiä. AU-joukkojen toimiaika päättyy syyskuun lopussa.

Sudanin hallitus allekirjoitti rauhansopimuksen toukokuussa kahden Darfurin kapinallisryhmän kanssa. Taistelut ovat kuitenkin entisestään kiihtyneet, ja Sudanin hallitus on kertonut suunnittelevansa 10 000 sotilaan siirtämistä Darfuriin kukistamaan kapinallisia, jotka eivät liittyneet rauhansopimukseen.

Sota ja nälänhätä ovat surmanneet jopa 300 000 ihmistä ja ajaneet kotiseuduiltaan 2,5 miljoonaa ihmistä kolme ja puoli vuotta jatkuneessa sisällissodassa. Darfurin väkivaltaisuuksista on asiantuntijoiden mukaan päävastuu Sudanin hallituksen tukemilla niin sanotuilla janjajaweed-joukoilla.

YK:lla on Sudanissa käynnissä maailmanjärjestön mittavin tämänhetkinen avustusoperaatio. Pääosa Darfurin väestöstä elää kansainvälisen avun varassa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.