Mainos

Turvaneuvosto lykkäsi Irak-päätöstä

YK:n turvallisuusneuvosto keskusteli myöhään eilen kolme tuntia uudesta Irakin aseistariisuntaa koskevasta päätöslauselmasta. Neuvotteluja päätettiin jatkaa perjantaina.

Ennen neuvottelujen alkua amerikkalaiset jakoivat uuden version päätöslauselmaehdotuksestaan kaikille turvallisuusneuvoston jäsenmaille.

Yhdysvaltain ehdotusta käsiteltiin sitä ennen viiden pysyvän jäsenmaan kesken. Uuteen versioon on tehty pieniä muutoksia, ilmeisesti myönnytyksenä Venäjälle, Kiinalle ja Ranskalle. Diplomaatit arvioivat kuitenkin, että myös uusi teksti antaisi Yhdysvalloille mahdollisuuden aloittaa sotatoimet, jos Irak kieltäytyy yhteistyöstä YK:n asetarkastajien kanssa.

Venäjän lähettilään Sergei Lavrovin mukaan Venäjä vastustaa Yhdysvaltain vaatimusta, joka antaisi sille automaattisesti voimankäyttömahdollisuuden. Venäläiset vastustavat myös uusien tehtävien antamista asetarkastajille sekä heidän määränsä lisäämistä.

Yhdysvallat ei vielä ole päättänyt, koska se ehdottaa äänestystä uudesta päätöslauselmasta. Diplomaattien mukaan äänestys saattaa olla ensi viikolla.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajan Richard Boucherin mukaan Yhdysvallat pyrkii yhä kompromissiin. Hän kuitenkin korosti, että amerikkalaiset odottavat asian käsittelyn olevan loppuvaiheessa.

-Tämä on YK:lle todellinen mahdollisuus osoittaa merkityksensä, Boucher sanoi. Hän toisti myös Yhdysvaltain kannan, jonka mukaan vahvaa päätöslauselmaa tarvitaan sodan estämiseen.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.