Mainos

Turvalonkeroiden kauppaaminen netissä suututtaa – "Keskosten mustekalat tarkoitettu lahjoitettaviksi"

2:02

Turvalonkeroiden myyminen verkossa on kuohuttanut intohimoisia virkkaajia viime viikosta lähtien Turvalonkeroita keskosille -Facebook-ryhmässä.

MTV uutisoi huhtikuussa Turvalonkeroista, jotka ilahduttavat pieniä keskosia ympäri Suomea. Hitiksi nousseet virkaten valmistetut mustekalat tuovat keskosille turvallisuuden tunnetta ja vähentävät niiden halua ottaa letkuista kiinni. 

Turvalonkero keskosille -Facebook-sivulla on kuitenkin kuohunut viime viikosta saakka. Mustekalojen virkkaajien kesken on käyty aktiivista keskustelua siitä, kuinka eräs virkkaaja on myynyt valmistamiansa turvalonkeroita 5 euron hintaan verkossa.

Useat Facebook-ryhmän jäsenet ovat pahoittaneet asiasta mielensä, sillä turvalonkerot ovat tarkoitettu lahjoitettavaksi keskoloihin ilmaiseksi. Monen mielestä hyvällä asialla rahastaminen on suorastaan mautonta.

Myös Turvalonkeroiden keksijä ja Facebook-sivun perustaja, helsinkiläinen Annika Pakkanen on harmissaan siitä, että hänen keksimäänsä turvalonkero-nimeä on käytetty myymisen yhteydessä.

– Minuakin harmittaa mustekalojen myyminen turvalonkero-nimellä. Toivoisin, että se liitettäisiin vain keskosille ja muillekin vauvoille lahjoitettuihin lonkeroihin, Pakkanen myöntää MTV Uutisille.

"Tunnepitoinen ja henkilökohtainen asia"

Pakkanen virkkasi ensimmäiset mustekalat omalle Kerttu-vauvalleen, joka painoi syntyessään vain 640 grammaa. 

MTV:n haastattelussa huhtikuussa hän kertoi saaneensa idean mustekaloista omahoitajalta, joka kertoi nähneensä sellaisen kööpenhaminalaisessa keskoskaapissa.

– Idea ja sen kehittyminen on oman lapsen kautta on minulle hyvin tunnepitoinen ja henkilökohtainen ja sitä kautta myös hyvin tärkeä, hän jatkaa.

Pakkasen pienokainen menehtyi vain muutaman kuukauden iässä. Pakkanen kuitenkin jatkoi virkkaamista ja perusti Turvalonkeroita keskosille -ryhmän Facebookiin.

Tuhannet innokkaat virkkaajat ovat viime kesästä lähtien tehneet mustekaloja niitä tarvitseville pienokaisille Pakkasen Facebookissa jakaman ohjeen mukaan. 

– Olen antanut käyttää tekemääni ohjetta ja jakanut sitä sillä idealla, että mustekaloja tehtäisiin sillä lahjoituksina. Toki ymmärrän, että en voi myyntiä kieltää, mutta toivon, että sitä ei tapahtuisi ainakaan turvalonkero-nimen alla, Pakkanen lisää.

"Mielipiteitä on niin monia kuin ihmisiäkin"

Pakkanen toivoo, että keskustelua Facebook-sivuilla käytäisiin hyvässä hengessä. Ennen kaikkea hän haluaa, että turvalonkerot pysyvät hyväntekeväisyytenä.

Silti monen tunteet ovat kuumenneet Facebook-keskustelussa. Viestiketjuun on tiistaihin mennessä tullut jo useita kymmeniä tulikivenkatkuisia ja paheksuvia kommentteja rahastamisesta.

– En haluaisi, että turvalonkeroiden myyminen ja siitä keskusteleminen kuumentaa tunteita tai aiheuttaa mielipahaa, mutta mielipiteitä ja tapoja on niin monia kuin ihmisiäkin joten siltä ei voine välttyä, Pakkanen pohtii.

Pakkasen ja keskusteluun osallistuneiden mielestä turvalonkeron ajatus on kuitenkin niin hyvä, että sitä ei saa pilata.

– Ollaan kuitenkin monet samalla hyvällä asialla ja toivon, että se säilyykin sellaisena, ilman että kukaan hyötyy siitä itse henkilökohtaisesti, Pakkanen kuvailee. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja