Kilon painoinen Viljo-vauva saa turvaa mustekalasta – sadat innostuneet virkkaamaan

2:02

Käsityötaitoiset suomalaiset ovat virkkanneet viime kesästä lähtien turvalonkeroita eli mustekaloja sairaaloiden keskoskaapeissa elämäänsä aloittaville pienille vauvoille. Mustekalat tuovat keskosille turvallisuuden tunnetta ja vähentävät niiden halua ottaa letkuista kiinni. 

– Tämä on todella hieno keksintö. Ne auttavat meitä hoitotyössä. Vauvoilla on sellainen refleksi, että ne mielellään tarttuvat keskoskaappien letkuihin, mutta nyt niille voi tarjota mustekalojen lonkeroita. Se helpottaa erityisesti silloin, kun hoitaa vauvaa yksin, kertoo HYKSin Lastenklinikan lastensairaanhoitaja Päivi Ahola. 

Kerttu sai ensimmäisen turvalonkeron


Eri puolella Suomea alkoi syntyä turvalonkeroita, kun helsinkiläinen Annika  Pakkanen perusti Facebookiin Turvalonkero keskosille -käsityöryhmän ja jukaisi mustekalojen virkkausohjeen. 

Pakkanen virkkasi ensimmäiset mustekalat omalle Kerttu-vauvalleen, joka painoi syntyessään vain 640 grammaa. Käsitöitä harrastava äiti halusi tehdä hänelle jotain.

– Tein Kertulle ensin jotakin vaatteita, mutta ei hän voinut niitä käyttää. Sain idean mustekaloista omahoitajalta, joka kertoi nähneensä sellaisen kööpenhaminalaisessa keskoskaapissa. Oli ihanaa saada sinne kaappiin jotain omaa, muistelee Annika Pakkanen haikeana.   

Pakkanen kokee, että mustekalat antoivat heidän pienelle vauvalleen turvaa. Kerttu menehtyi vain parin kuukauden ikäisenä, mutta Annika Pakkanen on jatkanut mustekalojen virkkaamista. 

– Mustekala oli meidän esikoisemme ensimmäinen lelu ja se oli myös meille tosi tärkeä. Haluan tehdä vielä turvalonkeroita, koska pystyn samaistumaan siihen, kuinka tärkeitä ne voivat olla muillekin keskosten vahemmille ja heidän vauvoilleen, Pakkanen kertoo.

Mustekalat tervetulleita sairaaloihin

Helsingin Lastenklinikalle ja muihin Suomen sairaaloihin on lähetetty kesän jälkeen satoja värikkäitä mustekaloja. Niille löytyy käyttäjiä, sillä Suomessa syntyy vuosittain noin 500 alle puolitoista kiloa painavaa keskosta. Vaikka esimerkiksi Kätilöopistolla on tällä hetkellä kymmenien turvalonkeroiden varasto, lisää otetaan mielellään vastaan. Mustekaloja on annettu keskosia isommillekin vauvoille, jotka myös ovat tykkänneet värikkäistä lonkeroleluista.

Henna Laitisen ja Arttu Latvajärven kaksi viikkoa sitten syntynyt Viljo-vauvakin on saanut Lastenklinikan keskoskaappiin oman mustekalan.

– Mummu aloitti käsityöharrastuksensa tekemällä Viljolle ensimmäisen, oman mustekalan, tuore isä kertoo tyytyväisenä. 

Vanhemmat aikovat pitää turvalonkeron hyvässä tallessa, vaikka toinenkin jo odottaa valmiina. 

– Kyllä tämä varmasti jää muistoksi. Onhan se ensimmäinen lelu, jonka Viljo sai, isä vakuuttaa liikuttuneena.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja