Turvallisena pidetyistä silikoneista paljastui yhteys harvinaiseen syöpään: Rintaimplantteja asennettu Suomessakin tuhansille naisille – "Miltähän tuntuu heistä, jotka ovat jo kerran käyneet läpi syöpähoidot"

Kipua rinnoissa, turvotusta, syöpää? Karheapintaisia rintaimplantteja on asennettu Suomessakin tuhansille naisille, mutta nyt turvallisena pidetty tuote on yhdistetty harvinaiseen syöpätyyppiin. BIA-ALCL nousi otsikoihin Suomessa alkuvuodesta ja nyt useat suomalaiset naiset vaativat rintaimplanttien tuottajalta korvauksia.

Kauneuskirurgian villi viidakko 8:11
Videolla plastiikkakirurgi Timo Pakkanen puhuu kauneusleikkausten vaaroista.

Anni*, 33, halusi laittaa silikonirinnat raskauksien jälkeen korjatakseen rintojensa ulkonäköä. Ennen veitsen alle lähtemistä hän otti selvää operaation turvallisuudesta ja mahdollisista riskeistä.

Ongelmat alkoivat kuitenkin heti leikkauksen jälkeen. Toinen rinnoista ei muuttunut operaation jälkeen pehmeäksi, mutta Annille kerrottiin, että tämä ei ollut epätavallista. Kun rintojen leikkauksesta oli kulunut kolme vuotta, Anni päätti palata yksityisklinikan vastaanotolle.

– Toinen rinta oli edelleen kivikova ja siihen sattui niin, ettei toista ihmistä voinut edes halata. Kävin leikkauttamassa rinnan takuun piirissä. Operaatiossa selvisi, että silikoni oli rikki ja kehoni oli kapseloinut sen. Tilalle vaihdettiin uusi.

Uudesta silikonista huolimatta oudot oireet jatkuivat: kainalon imusolmuke suurentui, oli väsymystä ja sykekin todettiin lääkärissä olevan epätavallisen koholla. Lääkäri ei yhdistänyt oireita implantteihin. Kun Anni kuuli karheapintaisten rintaimplanttien yhteydestä harvinaiseen syöpätyyppiin, ne tuntuivat saavan Annin mielessä selityksen.

– Luin rintaimplantteihin liitetyn syövän oireista ja säikähdin. Niiden perusteella myös minulla saattaisi olla tuo sairaus.

Harvinainen syöpätyyppi

BIA-ALCL tunnetaan myös nimellä anaplastinen suurisoluinen lymfooma. Kyseessä on todella harvinainen syöpä, jolla saattaa olla yhteys karheapintaisiin rintaimplantteihin. Näitä karheapintaisia rintaimplantteja on asennettu Suomessa niin yksityisillä kuin julkisillakin klinikoilla 30 vuoden ajan.

Viime syksynä HUS päätti toistaiseksi olla asentamatta karheapintaisia rintaimplantteja syöpäepäilyjen vuoksi.

–  Tieto siitä, että maailmalla yli 650:llä ja Suomessa kahdeksalla implantin saaneella naisella on todettu tällainen "rintaimplanttilymfooma", on saanut ammattilaiset muuttamaan käytäntöjään, HUS perustelee tiedotteessaan.

Sairauden yleisimmät oireet ovat kipu ja nestekertymä rintaimplantin ympärillä. Oireina on ollut myös rinnan turvotusta tai implanttikapselin paksuuntuma.

– Suurimmalla osalla tauti on todettu varhaisvaiheessa ja hoidettu menestyksellisesti poistamalla implantti ja implanttikapseli kokonaisuudessaan.

Osa potilaista on saanut myös syöpälääkehoitoja ja sädehoitoa. 

– Seurantatietoja "rintaimplanttilymfooman" hoidon jälkeen on toistaiseksi rajoitetusti, mutta kokonaisennuste tämänhetkisen tiedon perusteella on hyvä.

Syöpää vai ei?

Myös Elisa*, 50, on kärsinyt kipuoireista rintaimplanttiensa vuoksi. Oireita tuli ensimmäisen kerran jo neljä vuotta sitten, kun toiseen rintaan kertyi nestettä ensimmäisen kerran. Tuolloin rinta punkteerattiin yksityisklinikalla Helsingissä.

Sittemmin nestekertymää hoidettiin vielä uudelleen viime syksynä, jolloin Elisa sai myös tietää, että tuoreeltaan hänelle asennettu rintaimplanttityyppi oli yhdistetty harvinaiseen syöpään. Oireet kuulostivat Elisalle pelottavan tutuilta: Rinnan kipu ja turvotus olivat tyypillisiä syöpään liitettyjä oireita.

– Minusta tuntui, ettei julkisessa terveydenhuollossa huoltani syövästä otettu tarpeeksi vakavasti. BIA-ALCL-epäilystä huolimatta rintojeni oireita hoidettiin ensin vain antibiootilla. Syöpäepäilyä ei tutkittu.

Elisa sanoo, että tällä hetkellä hän elää yhä epätietoisuudessa siitä, onko hänellä syöpä vai ei. Tällä hetkellä hänen rintansa eivät oireile. Kun taloudellinen tilanne antaa myöten, Elisa aikoo vaihdattaa rintaimplantit toiseen merkkiin.

Syövästä kuultuaan Anni ei halunnut enää vaihtaa oireilevaa rintaimplanttia uuteen vaan poistattaa implantit.

– Lääkäri totesi, että todennäköisesti imusolmukkeen turpoaminen johtui kapseloitumisesta ja että silikonit voisi taas vaihtaa. Minä totesin, että ei – nyt otetaan pois.

– Senkin piti olla simppeli leikkaus, mutta lopulta selvisi, että myös oireettoman rinnan silikoni oli täysin revennyt ja kehoni oli kaksoiskapseloinut sen. Syöpää minulta ei onneksi löydetty.

Leikkauksesta on nyt kuukausi. Annin oudotkin oireet tuntuivat saaneen selityksen poistoleikkauksen myötä.

– Rintojen ulkonäkö ei ole enää kaunein, mutta kehoni voi nyt hyvin. Minulla on paljon enemmän energiaa ja olo on mahtava.

20 naista vaatii oikeutta 

Sekä Anni että Elisa vaativat nyt korvauksia Allerganilta rintaimplanttien aiheuttamista ongelmista. Yhtiön karheapintaiset Natrelle-rintaimplantit vedettiin pois Euroopan markkinoilta viime joulukuussa epäillyn terveysriskin vuoksi. 

Yhteensä 20 naista on lähestynyt lakiasiaintoimisto Suomen Potilasvahinkoapua, joka keräsi hiljattain "joukkokannetta" Allergan-yhtiön Natrelle-rintaimplantit asennuttaneilta naisilta. 

– Kyseessä ei ole varsinainen ryhmäkanne, vaan korvauksia haetaan yhdellä kertaa valmistajalta. Pöydälleni on tullut hyvin erilaisia tapauksia: Muutama nainen on saanut syövän, on naisia jotka ovat saaneet muita oireita ja sitten on naisia, joiden rinnat ovat oireettomat, mutta syöpäriskin vuoksi he haluavat poistattaa implantit, varatuomari Joni Siikavirta kertoo.

Korvauksia haetaan myös muualla

Samanlaista liikehdintää on nähty myös muualla. Britanniassa yli 200 naista on harkinnut vaativansa Allerganilta korvauksia

– Valitsin aikoinani nämä Allerganin Natrelle-rintaimplantit, koska kyseisiä implantteja laitetaan jopa rintasyöpäpotilaille. Ajattelin, että ne ovat varmaan turvalliset, Elisa kertoo.

– Olen miettinyt sitä, miltä niistä naisista mahtaa tuntua, jotka ovat jo kerran joutuneet käymään läpi syöpähoidot, rinta on poistettu ja tilalle on laitettu turvallisena pidetty implantti. Sitten hän saakin tietää, että kyseisiin implantteihin saattaa liittyä suurentunut riski saada uusi syöpä.

Allergan vastaa

MTV Uutiset tavoitti myös Allerganin kommentoimaan tapausta.

Yhtiön kansainvälisten mediasuhteiden johtaja Mark Marmur sanoo, että potilasturvallisuus ja tuotteen laatu ovat yhtiölle ensisijaisen tärkeitä.

Hänen mukaansa Allergan tekee yhteistyötä valvovien viranomaisten ja tutkijoiden kanssa turvallisuuden varmistamiseksi. Hän alleviivaa, että BIA-ALCL:n syntymekanismia ei toistaiseksi tiedetä varmasti ja siitä on esitetty useita teorioita.

Allergan veti rintaimplanttinsa Euroopan markkinoilta joulukuussa sen jälkeen, kun ranskalainen terveysviranomainen ANSM vaati tuotteen takaisinvetoa.

Marmur vielä sanoo, että tuotteen hyvitysasioissa asiakas voi olla suoraan yhteydessä Allerganiin.

* Haastateltavien nimet muutettu heidän omasta pyynnöstään.

Lue myös:

    Uusimmat