Turvakiellossa porsaanreikä – salattu osoite voi löytyä numeropalvelusta

Kotiosoitteensa turvakiellolla salanneen suomalaisen yhteystiedot voivat yllättäen löytyä numerohakupalvelusta. Yksityishenkilö voi hakea osoitetiedoilleen turvakieltoa, mutta tieto tästä ei aina välity kaikkien osapuolten tietoon.

Turvakielto kieltää osoitetietojen luovuttamisen Väestörekisterikeskuksesta edes viranomaisille ilman erityisen painavaa syytä. Se ei kuitenkaan ole vedenpitävä suoja, sillä tieto ei päivity automaattisesti eteenpäin muun muassa puhelinoperaattoreille.

Viranomaiset kuin myös lukuisetyritykset päivittävät väestötietojärjestelmästä asiakkaidensa ajantasaiset osoitetiedot säännöllisin väliajoin, mutta esimerkiksi puhelinoperaattoreista näin toimii vain DNA Finland. Näin ollen osoitetieto voi yhä olla numerohakupalvelussa, jos asiakas ei ole huomannut ilmoittaa kiellosta myös puhelinoperaattorilleen.

– Suomessa on se ongelma, ettei meillä ole olemassa keskitettyä kieltorekisteriä. Esimerkiksi Fonectalla on omat systeeminsä, sanoo kehityspäällikkö Kaj Välimäki Väestörekisterikeskuksesta.

Yhteystietoyritys Fonectan mukaan osoitetiedot päivittyvät heille automaattisesti puhelinoperaattoreilta. Jotta tietoturvakielto päätyy hakupalveluun, sen pitää siis ensin tulla operaattorille. Fonectan kautta voi hakea myös henkilön osoitetietoja, jotka yritys katsoo Väestörekisterin osoitetiedoista. Silloin ei osoitetietovuodon vaaraa ole, koska Väestörekisterin osoitteistossa turvakiellot ovat ajan tasalla.

– Ihmisen voi olla vaikea mieltää, mihin kaikkialle kielto pitää ilmoittaa. Me emme voi taata, että meille tehty turvakielto vaikuttaisi suoraan kaikkien muiden tahojen tietoihin, Välimäki sanoo.

– Jos henkilöllä on turvakielto, niin päivitämme sen omaan asiakasrekisteriimme, kun asiakas meille sen ilmoittaa, kertoo asiakaspalveluosastopäällikkö Pekka Litmanen Elisasta.

– Sen jälkeen pidämme siitä tiukasti kiinni, ja tämä koskee myös asiakasta itseään eli hänen on meidän kanssaan asioidessaan todistettava henkilöllisyytensä, mikä vaatii henkilökohtaista käyntiä asiakaspalvelupisteessä, muistuttaa Pekka Litmanen Elisasta.

Aamulehden mukaan suomalaiset haluavat yhä useammin salata kotiosoitteensa turvakiellolla. Yhteensä jo 11 000 suomalaista on anonut ja saanut kiellon.

Helsingin maistraatin nimiasioiden tarkastajan Jouni Aarnikon mukaan Helsingin maistraatissa ei ole hylätty yhtään hakemusta.

– Joissain tapauskissa on pyydetty täydentämään perusteluja mutta yhtään eteen tullutta hakemusta en ole vielä hylännyt.

Lue myös:

    Uusimmat