Turun tuomiokirkko yhtyi kohuttuun viestiin leikkauksista – tuomiorovasti yllättyi rajusta palautteesta

Turun tuomiokirkko yhtyi kohuttuun viestiin leikkauksista – tuomiorovasti yllättyi rajusta palautteesta 3:23
Turun tuomiokirkko yhtyi kohuttuun viestiin leikkauksista – tuomiorovasti yllättyi rajusta palautteesta

Turun tuomiokirkkoseurakunta liittyi Haagan seurakunnan viestiin siitä, että poliittisten päättäjien tulee ottaa huomioon leikkausten vaikutus heikommassa asemassa olevien elämään.

Torstaina Haagan seurakunta julkaisi viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter) päivityksen, jossa lainataan Matteuksen evankeliumin (25. luku, jae 29) sanoja: ”Jokaiselle, jolla on, annetaan, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on”. 

Seurakunta totesi siteerauksen käyvän ”synkällä tavalla toteen #hallitus politiikassa” ja luonnehti valmiiksi pienituloisilta ja heikossa asemalta olevilta leikkaamista ”jumalattomaksi”. ´

Haagan seurakunnan julkaisu herätti huomattavaa keskustelua, kun osa toisaalta kiitteli julkaisua, osa taas koki seurakunnan sotkeutuvan puoluepolitiikkaan.

Nyt myös Turun tuomiokirkkoseurakunta liittyy keskusteluun. Lauantaisessa X-julkaisussaan se totesi leikkausten iskevän rajuimmin niihin, joiden elämä on jo entuudestaan muiden varassa. Seurakunta kertoi kohtaavansa näitä ihmisiä jatkuvasti.

– Lähimmäisistä huolehtiminen kuuluu kristilliseen uskoon, puoluekannoista riippumatta, julkaisu päättyy.

Julkaisu sai X:ssä paljon kommentteja, joista osa kiittelee julkaisua, mutta moni kritisoi sitä ja tiedustelee seurakunnalta ratkaisuja valtion taloudenpitoon.

Tuomiorovasti yllättyi vastaanotosta

Turun tuomiorovasti Aulikki Mäkinen yllättyi julkaisun saamasta kovasanaisesta palautteesta. Hänestä julkaisussa todetaan selvästi, että kirkko kommentoi asiaa puoluekantaan katsomatta. Silti moni kommentoija katsoi sen puoluepoliittiseksi kannanotoksi tai kritiikiksi vain nyt hallituksessa olevia puolueita kohtaan.

Mäkinen totesi, että toivoo että poliittiset päättäjät näkisivät seurakunnan diakoniatyön todistaman arjen todellisuuden, oli vallassa kuka hyvänsä. Yhteiskunnallisten asioiden kommentointi ja arvokeskustelu ovat hänestä tärkeä osa kirkon toimintaa, jopa tietty velvollisuus.

– Ajatus siitä, että seurakunnat eivät voisi ottaa kantaa siihen, mitä me näemme arjen tasolla diakoniatyössä joka päivä, tuntuu meistä vieraalta, Mäkinen sanoo.

Mäkinen: "Kristilliset arvot ovat yksiselitteisiä"

Mäkisen mukaan julkaisun viesti oli se, että syrjäytymisvaarassa ja vaikeassa tilanteessa olevat ihmiset tulee huomioida kaikissa tilanteissa.

– Tässä minusta kristilliset arvot ovat kauhean yksiselitteisiä. Jos me ajatellaan Jeesuksen opetusta, niin hän asettuu aina sinne, missä ihmiset ovat heikoimmillaan. Ajattelen, että kirkon yhtenä tehtävänä on muistuttaa tästä.

–  Silloinkin kun tehdään leikkauksia, joita varmasti joudutaan tekemään, silloinkin pitää aina katsoa, että miten kaikkein vaikeimmassa asemassa olevat ihmiset pysyvät tässä mukana.

Hän katsoo, että tämä on kristinuskon perussanomaa ja myös hyvinvointialueen pohja-ajatus.

Seurakunnissa äänestettiin: Ketkä päättävät kirkon suunnasta? 10:58
Viime marraskuussa pidettiin seurakuntavaalit: Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Salomäki ja Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo pohtivat Huomenta Suomessa, ketkä päättävät kirkon suunnasta.

Lue myös:

    Uusimmat