Mainos

Turun taidekappelille myönnettiin arkkitehtuuripalkinto

Palkittu ekumeeninen kappeli muistuttaa muodoltaan kalaa tai käännettyä venettä. Arkkitehti Matti Sanaksenaho vastaanottaa 60000 euron suuruisen Cappochin-palkinnon Italiassa tämän kuun lopulla.

Arkkitehti Matti Sanaksenaholle on myönnetty kansainvälinen Barbara Cappochin -arkkitehtuuripalkinto. Hän saa 60000 euron suuruisen palkinnon Turun Pyhän Henrikin ekumeenisen taidekappelin suunnittelusta.

Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli valmistui Turun Hirvensaloon vuonna 2005. Se oli viime vuonna kaupungin kolmanneksi suosituin turistikohde Turun tuomiokirkon ja Turun linnan jälkeen.

-Ekumeeninen kertoo siitä, että hankkeen takana oli jäseniä seitsemästä kirkkokunnasta. Taide kertoo siitä, että rakennus antaa tilaa taiteelle - kuville, sävelille, sanoille. Kappelin siitä - taideteoksesta jo itsessään - tekee se, että kaikki sen olemuksessa kurottuu kohti toivoa, kristinuskon ydinsanomaa, on rakennusta luonnehdittu.

Sanaksenaholle työ oli ensimmäinen kirkollinen rakennus.

-Arkkitehtuurilla on tällaisessa työssä erityinen tilaisuus luoda henkistä sisältöä. Tilan korkeuden ja luonnonvalon käytön suhteen on tavallista suurempi vapaus, Sanaksenaho kertoo.

Kala tai vene

Kappeli muistuttaa muodoltaan kalaa tai kumolleen käännettyä venettä. Sanaksenahon rakennukselle antama nimi on Ikthys. Se tarkoittaa kreikan kielessä kalaa, joka on kristittyjen tunnus alkukirkon ajoilta.

Cappochin-palkinto jaetaan joka toinen vuosi Italiassa. Palkintoa rahoittavat Barbara Cappochin -säätiön lisäksi maailman arkkitehtiliitto UIA sekä Italian ja Padovan arkkitehtiliitot. Palkinnon tarkoituksena on herättää kiinnostusta kansainväliseen nykyarkkitehtuuriin ja nostaa esiin rakennustaidetta, joka ylläpitää toivon, positiivisuuden ja rauhan sanomaa.

Turun ekumeenisen taidekappelin saaman pääpalkinnon lisäksi jaettiin kaksi erikoispalkintoa, jotka menivät Malesiaan ja Italiaan. Kilpailussa oli ehdolla 312 rakennusta eri puolilta maailmaa.

Espoolainen Matti Sanaksenaho (s. 1966) kuului Monark-ryhmään, joka suunnitteli Suomen maailmannäyttelypaviljonki Helvetinkolun Sevillan maailmannäyttelyyn. Ryhmä sai työstään rakennustaiteen valtionpalkinnon vuonna 1992. Ikthys-kappeli on voittanut pääpalkinnon Sofian arkkitehtuuribiennaalissa vuonna 1998.

Cappochin-palkinto luovutetaan Sanaksenaholle Padovassa Italiassa 26. lokakuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.