Turun puukottaja paljasti oikeudenkäynnissä hylkäämänsä suunnitelman: Aioin aluksi iskeä Ruisrockiin

Oikeusistunto käynnistyi – syytetty Abderrahman Bouanane saapui istuntoon rauhallisena 0:42

Turun puukkoiskun tekijä on kertonut tänään syyttäjän ristikuulustelussa, että aikoi aluksi iskeä Ruisrock-festivaaleille. Hän kuitenkin kertoi perääntyneensä, koska sanojensa mukaan etääntyi uskostaan. Hän kertoi palanneensa uskoon myöhemmin.

Tätä edelsi syyttäjän kysymys siitä, miten pitkään hän oli ajatellut tehdä iskua?

–  Ensimmäisellä kerralla meinasin Ruisrock-tapahtumassa tehdä tekoni, puukottaja Abderrahaman Bouanane vastasi tulkin välityksellä.

Esitutkintamateriaalista löytyy hänen ystävänsä kertomus, jonka mukaan miehillä oli joskus tapana käydä Ruisrockin aikaan keräämässä pulloja.

Hän toisti kertomuksensa siitä, että elokuussa tekemänsä iskun syynä olivat Irakissa ja Syyriassa muslimeille tapahtuneet vääryydet, jotka vaikuttivat häneen.

Aiemmin oikeudenkäynnissä tuli ilmi, että hänen puhelimestaan löytyi runsaasti äärimmäisen raakaa kuvamateriaalia. Maaliskuussa hän oli kirjoittanut vankilassa muistiinpanoihinsa muun muassa, että halusi perustaa Suomeen islamistisen valtion.

"Tarkoitus oli iskeä Suomen valtiota vastaan"

Syyttäjä Sampsa Hakala kysyi häneltä muun muassa, oliko tarkoitus iskeä nimenomaan Suomen valtiota vastaan. Yksi terrorismirikoksen rikoslain tunnusmerkeistä on yksinkertaistetusti se, että on ollut tarkoitus aiheuttaa vahinkoa valtiolle.

–  Sitä nimenomaan, ja Suomi ei ole syytön tässä asiassa, Abderrahman Bouanane sanoi viitaten muslimien kärsimykseen Irakissa ja Syyriassa.

Todellisuudessa Syyrian sotaan ei ole koskaan lähetetty sotilaallisia joukkoja Suomesta. Sen sijaan Suomi on osallistunut yli 60 maan yhteiseen Isisin vastaiseen operaatioon Irakissa. Maassa on ollut sata suomalaissotilasta kouluttamassa paikallisia turvallisuusviranomaisia.

"Ensimmäinen uhri oli valikoitu, muut olivat sattumaa"

Syyttäjä Hannu Koistinen kysyi suoraan, oliko Bouananella tarkoitus aiheuttaa pelkoa iskullaan. Tällä syyttäjä pyrki osoittamaan, että laissa määritelty terroristinen tarkoitus täyttyy, sillä yksi määritelmästä on, että tarkoituksena on aiheuttaa pelkoa väestössä

–  Suomalaisista vielä, että kyllä suomalaiset tietävät, mitä Suomen sotilaat ovat tehneet. Ja oletan, että he tietävät myös sen, että jos iskee johonkin, myös heitä vastaan hyökätään.

Koistinen kysyi vielä, oliko tarkoituksena vahvistaa suomalaisten ajattelua, että myös heille voi käydä huonosti.

– Kyllä... Halusin näyttää sen, että myös islamilaisella valtakunnalla on Suomessa taistelijoita, Bouanane vastasi.

Koistinen kertoi, että hän ei ymmärrä, miten tämä sotilaana toimiminen sopii siihen, että suurin osa uhreista oli naisia ja mukana oli jopa vanhuksia ja äiti lastenvaunujen kanssa.

–  Kuten sanoin, ensimmäinen oli valikoitu, mutta muut eivät olleet. Päätös ensimmäisestä uhrista syntyi selän takana (paikan päällä), Bouanane vastasi.

Lue myös:

    Uusimmat