Mainos

MTV seuraa: Turun puukotusoikeudenkäynnissä kuultiin Bouananen huonetoveria – "Hän kertoi minulle tappaneensa jonkun"

1:21

Turun puukotusoikeudenkäynti jatkuu Turun vankilassa. Tänään oikeudenkäynnissä kuullaan muun muassa kuullaan kahta todistajaa, jotka ovat tunteneet puukottajan. Teemana on tänään terroristinen tarkoitus ja puukottajan radikalisoituminen.

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä Turun oikeustalolla. Tämä juttu päivittyy koko päivän.

Terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja murhan yrityksistä syytetty Abderrahman Bouanane on paikalla oikeudessa. Hän saapui aamulla rauhallisena omalle paikalleen.

Kello 15.30 Oikeudenkäynti päättyi tältä päivältä. Ensi viikolla oikeudessa kuullaan osapuolten loppulausunnot.

Ystävä huomasi radikalisoitumisen Ramadanin jälkeen

Kello 15.20 Loppuiltapäivän ajan oikeudessa käytiin läpi puukottajan lapsuudenystävän poliisikuulusteluja. Miestä itseään ei pystytty kuulemaan enää oikeudessa, sillä syyttäjän mukaan hänet on saattamalla poistettu Suomesta.

21-vuotiasta miestä kuulusteltiin ensin puukotusten jälkeen rikoksesta epäiltynä ja myöhemmin todistajana. Mies oli tutustunut Bouananeen koulussa Marokossa noin 15-vuotiaana. He olivat olleet sieltä asti ystäviä.

Mies kertoi kuulusteluissa, että Bouanane ei ollut ollenkaan uskonnollinen Marokossa.

Nuoret miehet matkustivat yhdessä Marokosta Eurooppaan. He menivät ensin Saksaan, missä he olivat noin puoli vuotta. Tuona aikana Bouanane kävi todistajan mukaan Italiassa sukulastensa luona.

Italiasta paluun jälkeen he olivat vielä noin kuukauden Saksassa ja sitten lähtivät Suomeen Puolan, Liettuan, Latvian ja Viron kautta.

Ystävän mukaan Bouanane alkoi muuttua Ramadanin jälkeen vuonna 2017. Ramadan loppui juhannuksen aikaan. Ramadanin jälkeen kaveri huomasi Bouananen kiinnostuneen ensimmäisen kerran Isisistä.

– Abderrahman oli vakuuttunut siitä, että Isis on oikeassa. Olen sitä mieltä, että Abderrahman on netin uhri. Abderrahman on katsonut netistä Isis-videoita ja ajautunut siihen uskoon, että he ovat oikeassa, ystävä kertoi kuulusteluissa.

Kaverin mukaan Bouanane alkoi katsoa Isis-videoita sen jälkeen, kun hän oli tavannut poliisin etsintäkuuluttaman uzbekkimiehen moskeijassa. Ramadanin jälkeen Bouanane viihtyikin ystävänsä mukaan enimmäkseen sisällä katsomassa videoita kännykältään.

Joukkopuukotusta ennen miehet asuivat yhdessä Kaarinassa. Puukotuksia edeltävänä iltana Bouanane oli kaverin mukaan outo.

– Hän tuli torstai-iltana kotiin, varmaan hän oli pelaamassa jalkapalloa. Hän laittoi ruokaa, hän ei puhunut paljon, hänen käytöksensä oli vähän outoa. Aamulla hän heräsi, olin vielä nukkumassa, mutta kuulin sen. Hän tiskasi, ja lähti, ystävä kertoi kuulusteluissa.

Miehen mukaan Bouanane ei nukkunut paljon tuona yönä. Kaveri tiesi sen, koska he nukkuivat samassa huoneessa ja hänkin heräili siihen, kun Bouanane kuunteli jotain kuulokkeilla kovaan ääneen.

Oudosta käytöksestä huolimatta ystävä ei olisi uskonut Bouananen puukottavan ketään.

– En olisi koskaan odottanut hänen tekevän mitä hän teki, vaikka hän käyttäytyikin oudosti, nuori mies sanoi poliisille.

Asiantuntijoiden mukaan tyypillistä Isis-retoriikkaa

Kello 13.50 Manifestin jälkeen oikeudessa käytiin läpi asiantuntijalausunnot. 

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Olli Ruohomäki, Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen yliopistonlehtori Marko Juntunen ja Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola analysoivat manifestin poliisille esitutkinnan aikana. Kaikki kolme ovat yksimielisiä siitä, että retoriikka on tyypillistä Isis-retoriikkaa.

Ruohomäen poliisille antaman lausunnon mukaan manifestin laatiminen on vaatinut aikaa ja paneutumista eikä se ole hetken mielijohteesta kirjoitettu.

– Sen viestiä on pohdittu huolella ja nähty vaivaa sopivien Koraanin säkeiden hakemisessa, joilla alleviivataan sanomaa. Tekijä on selvästi viettänyt aikaa Isisin propagandan parissa, sillä manifesti ja videot resonoivat tyypillistä Isisin retoriikkaa.

Juntunen ja Juusola toteavat, että epäilty tuo voimakkaasti julki, että muslimilla on ainoastaan yksi poliittisen lojaalisuuden suunta – islamilainen valtio. Heidän mukaansa retoriikka on hyvin samankaltaista kuin Isis-järjestön tiedottajalla.

– Materiaali viittaa siihen, että epäilty on ajatuksiltaan radikalisoitunut ja hän tiedostaa toimintansa äärimmäisen arkaluontoisuuden. Videomateriaalia nauhoittaessaan hän pälyilee jatkuvasti ympärilleen ja pitää huolta, ettei kukaan ole kuulolla hänen tallentaessaan puhettaan, he pohtivat poliisille antamassaan lausunnossa.

Manifestista ei ilmennyt naisvihaa

Kello 13.05 Lounastauon jälkeen syyttäjä kävi läpi Bouananen manifestin tekstimuodossa. Siinä oli paljon viittauksia Koraaniin.

Syyttäjän mukaan Bouanane osoitti manifestinsa yleisesti ihmisille, mutta erityisesti hän toivoi sen tavoittavan äärimmäisesti islamiin tukeutuvia ihmisiä. Manifestissa hän puhui sekä naisista että miehistä, mutta korosti miehen ylemmyyttä.

– Manifestin lopussa hän mainitsee Isisin ja mahtipontisesti 1,5 miljardia muslimia, joille tuo viesti olisi osoitettu. Tekstistä ei ilmene mitään suurta naisvihaa, syyttäjä Hannu Koistinen huomautti.

Kello 11.24 Oikeus pitää lounastauon. Istunto jatkuu kello 12.40.

Kello 11.02 Oikeudessa katsotaan nyt Bouananen videomanifesti, jonka hän kuvasi Turun tuomiokirkon puistossa ennen puukotuksia. Videon hän latasi Telegramiin.

Videolla Bouanane lukee kirjoittamansa manifestin. Hän seisoo valkoiset kuulokkeet päässään ja katsoo koko ajan paperiin, ei kameraan. Hänen takanaan näkyy puita. Kamera heiluu paljon ja välillä Bouanane vilkuilee ympärilleen ja kohti taivasta.

Tuolloin Bouananella oli nykyistä paljon lyhyemmät hiukset eikä hänellä ollut partaa tai viiksiä.

Syyttäjä Hannu Koistisen mukaan videon kömpelyyden ei pidä antaa hämätä. Syyttäjän mukaan videota ei ole editoitu, kuten Isisin nimiinsä ottamia videoita.

– Videossa ei ole minkäänlaista uhkaavuutta tai aseita, asianajaja Kaarle Gummerus huomautti.

Kello 10.40 Oikeudessa käydään nyt läpi kirjallisia todisteita, joita ei eilen ehditty käsitellä. Syyttäjä käy läpi puukottajan videomanifestia, jonka tämä latasi Telegram-sovellukseen ennen iskua.

Syyttäjä Hannu Koistinen esitteli myös raakaa kuvamateriaalia, jota Telegramin Isis-myönteisistä ryhmistä löytyy.

Puukottaja pelotteli sairaanhoitajaa

Kello 10.34 Päivän kolmantena ja viimeisenä todistajana kuultiin 42-vuotiasta sairaanhoitajaa, joka hoiti Bouananea puukotusta seuraavana päivänä sairaalassa. Naishoitajalla oli mieskollega tuona päivänä parinaan ja mies oli päävastuussa potilaasta sen jälkeen, kun tämä herätettiin ja otettiin pois hengityskoneesta. 

Mieshoitaja lähti tauolle päivällä, jolloin naishoitaja otti potilaasta hoitovastuun.

– Hän pyysi minut luokseen, hän halusi vettä. Hänellä oli kädet ja jalat kiinni. Annoin vettä hänelle ruiskulla. Hän kysyi "Missä chief on?". Käsitin, että hän viittasi mieshoitajaan, joka oli hoitanut häntä aiemmin.

Nainen ei vastannut Bouananen kysymykseen mitään, vaan poistui. Muutaman minuutin päästä mies kutsui hoitajaa uudestaan luokseen.

– Menin siihen sängyn vierelle. Siinä yhteydessä hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sanoi ainakin kolme kertaa ”Juokse, juokse, juokse”. Sitten hän alkoi hokemaan ”Verta juoksee, verta juoksee, verta juoksee”.

Nainen kysyi potilaalta, mitä hän sanoi.

– Hän naurahti, katsahti minuun ja laittoi silmät kiinni. Koin, että hän halusi pelotella minua ja katsoi miten reagoin siihen.

Naisen mukaan Bouanane ei käyttäytynyt samalla tavalla kun mieskollega oli paikalla.

Syytetyn asianajaja Kaarle Gummerus halusi tietää, missä tilassa Bouanane oli tuossa vaiheessa ja miten häntä oli lääkitty.

 –Potilas oli ollut sillä hetkellä noin kolmisen tuntia ilman jatkuvaa unilääkettä. Mitään muita keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä hän ei ollut saanut, mutta toki ihmiset voivat olla pitemmän unilääkityksen jälkeen sekavassa tilassa. Tehohoidossa monesti potilaat voivat olla sekavia, sairaanhoitaja kertoi.

Bouanane kertoi pettyneensä marokkolaisiin 

Kello 10.14 Päivän toinen todistaja on marokkolaistaustainen mies, joka tapasi Bouananen moskeijassa puukotuspäivänä ennen iskua. 

Todistaja oli lopettanut rukoilemisen ja poistumassa moskeijasta, kun Bouanane tuli hänen luokseen ja halusi jutella.

– Hän puhui minun kanssani marokon kieltä ja kysyi, mitä mieltä olen asioista, jotka tapahtuvat maailmassa. Kysyin mitä hän tarkoittaa. Hän sanoi tarkoittavansa tapahtumia Syyriassa. Sanoin hänelle, että olemme Suomessa, emme Syyriassa.

– Hän sanoi minulle, että siellä on siskoja ja veljiä, joita tapetaan joka päivä.

Todistaja kertoi sanoneensa Bouananalle, että näitä asioita tapahtuu Syyriassa Isisin takia, mutta Bouanane kielsi sen. Miehet keskustelivat tämän jälkeen jihadismista.

– Hän alkoi huutamaan minulle, että olen niin pettynyt teihin marokkolaisiin. Kysyin miksi, ja hän vastasi, että siksi, koska rakastatte maailmaa, todistaja kertoi.

Miesten keskustelu päättyi pian tämän jälkeen. Myöhemmin samana päivänä Bouanane puukotti Turun keskustassa kymmentä ihmistä, joista kaksi kuoli.

Huonetoveri alkoi pelätä turvallisuutensa puolesta

Kello 9.35 Ensimmäisenä todistajana kuullaan Bouananen kanssa Pansion vastaanottokeskuksessa samassa huoneessa asunutta turvapaikanhakijaa. Miehestä tuli Bouananen huonetoveri loka-marraskuussa 2016.

Miehen mukaan Bouanane kävi tuohon aikaan tunnollisesti koulua.

– Hän oli hyvin omistautunut koululle ja kuntosalille. Hän kuunteli nykypäivän musiikkia.

Todistajan mukaan hänellä ja Bouananella oli kunnioittava suhde.

– Hän kunnioitti minua ja kuunteli minun tarpeitani. Sanoin, että tarvitsen unta ja valot pitää olla poissa kymmeneen mennessä ja hän kunnoitti sitä.

Joulun aikaan 2016 Bouananen käytös kuitenkin muuttui todistajan mukaan.

– Hänen luonaan alkoi käydä huumekauppiaita, epämukavia ihmisiä. He käyttivät Abderrahmania huumekaupassa. Nämä henkilöt olivat Marokosta.

– Muutos hänen käytöksessään oli 180 astetta. Hän vähensi koulun käymistä, hän lopetti salilla käymisen ja hän tapasi näitä ihmisiä. Hän alkoi käydä moskeijassa ja tutustui siellä uusiin ihmisiin.

Todistajan mukaan Bouananen käytös häntä kohtaan ei kuitenkaan muuttunut, mutta hän huomasi, että Bouananella oli riitoja ja ongelmia huumekauppiaiden kanssa, jotka kävivät hänen luonaan.

– Joulun aikaan muistan, että keittiössä oli jouluvalot ja jossain vaiheessa Abderrahman otti niitä pois seinältä ja sanoi, että näitä ei saa pitää, tämä on vääräuskoisten tapa. Hän piti suomalaisia vääräuskoisina. Hän sanoi, että meidän tärkein tehtävä on olla matkimatta heitä (suomalaisia).

Vastaanottokeskuksen viereisessä huoneessa asuivat syyrialainen ja irakilainen, joiden kanssa Bouanane keskusteli muun muassa uskonnollisista asioista. Todistajan mukaan Bouananella oli ongelmia näiden miesten kanssa.

– Yhden kerran hän kyseli minulta miten voi liittyä Isisiin. Hän tiesi, että minä tulen Irakista. Hän kysyi, olisiko minulla jokin yhteys Isisiin tai näihin ihmisiin.

– Hän kertoi silloin minulle, että hän on tappanut jonkun. En tiedä oliko se tapahtunut Sveitsissä tai Marokossa.  En muista missä, mutta hän oli pahoillaan siitä. 

Huonekaveri kertoi olleensa peloissaan kevättalvella 2017. Hän ei puhunut huolestaan Bouananelle.

– En yrittänyt puhua tästä hänen kanssaan, koska huomasin miten hän reagoi. Huomasin, että hän riiteli aika paljon naapurissa asuvan syyrialaisen kanssa.

Todistaja kertoi kuitenkin vastaanottokeskuksen henkilökunnalle huolestaan.

– Kerroin virkailjoille siellä, että tämä ihminen on vaarallinen ja nämä ihmiset, jotka käyvät hänen luonaan ovat vaarallisia. Sanoin, että kaikki ei ole kunnossa, että jotain on suunnitteilla. Kerroin, että olen peloissaan omasta terveydestäni. 

Todistaja muutti huhtikuussa 2017 pois vastaanottokeskuksesta.

0:42

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.