Mainos

MTV Turussa: Osa puukotuksen uhreista ei halua Bouananen vapautuvan vankilasta koskaan – "Syytetty kertoi itse olevansa valmis istumaan 20 vuotta"

2:07

Turun puukotusoikeudenkäynnissä on viimeinen päivä. Tänään oikeudessa käydään läpi syyttäjien ja puolustuksen viimeiset perustelut sille, oliko viime elokuun tekojen taustalla lain tarkoittamalla tavalla terroristinen tarkoitus.

Loppulausunnoissaan puolustus ja syyttäjät tiivistävät myös näkemyksensä siitä, miksi henkirikokset olivat tappoja tai murhia sekä näiden yrityksiä.

MTV Uutiset seuraa Turun vankilassa käytävää oikeudenkäyntiä Turun oikeustalolla.

Kello 16.19 Oikeudenkäynti päättyy. Oikeus antaa tuomionsa 15. kesäkuuta kello 13.

Tuomittava tapoista

Kello 15.48 Puolustuksen mukaan puukotuksessa ei ollut kyse terrorismirikoksista. Gummerus huomautti, että Bouanane ei ole kertaakaan sanonut halunneensa aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa. Manifestin tekstinkin hän kopioi pääosin Koraanista.

– Teksti ei osoita millään tavalla päämieheni ajattelua. Kyse on aika nopeasti sinä aamuna kootusta copypaste-menetelmällä tehdystä tuotoksesta, Gummerus sanoi.

Asianajajan mukaan hänen päämiehensä on halunnut identifioitua terroristiksi nyt oikeudenkäynnissä, median läsnäollessa.

– Esitutkinnassa Bouanane toi kuulusteluissa itse esiin, että hän on vastannut sillä tavalla kuin hän oletti, että hänen halutaan vastattavan.

Loppulausunnon päätteeksi Gummerus totesi, että Bouanane tulee tuomita tapoista ja tapon yrityksistä.

– Rangaistus ei voi tietenkään olla alle 10 vuotta, se on selvä asia.

Ei erityistä raakuutta

Kello 15.33 Nyt oikeudessa kuullaan puolustuksen loppulausunto. Asianajaja Kaarle Gummeruksen mukaan Bouanane ei radikalisoitunut vielä vuoden 2017 alussa, vaikka hän osoittikin kiinnostusta Isisiin.

Gummeruksen mukaan Bouanane kääntyi Isis-myönteiseksi kevään ja alkukesän aikana viime vuonna.

– Bouanane on kertonut suunnitelleensa iskua Ruisrockiin heinäkuun alussa. Siitä suunnitelmasta emme tiedä sen enempää. Joka tapauksessa on selvää, että päämieheni on kokenut maailmantilanteen sellaiseksi, että hän on kiinnostunut Isisistä, Gummerus sanoi.

Puolustuksen mukaan on riidatonta, että Bouanane surmasi Turun Kauppatorilla ja sen läheisyydessä kaksi ihmistä ja haavoitti kahdeksaa.

– Nämä ovat erittäin vakavia tekoja ja kyse ei ole siitä, että tätä menettelyä pyrittäisiin vähättelemään. Kyse on siitä, ovatko teot murhia vai tappoja ja onko niissä terroristinen tarkoitus. Henkirikokset ovat rikoksina aina vakavia. Murhan täytyy olla tapon perusmuodosta selkeästi törkeämpi.

Gummerus huomautti, että murhan tunnusmerkistöön kuuluu vakaa harkinta, joka voi tarkoittaa huolellista etukäteissuunnittelua. Tässä sellaista ei puolustuksen mukaan ollut.

– Bouanane on kertonut suunnitelmista, jotka eivät edenneet toteutukseen asti. Nyt kyseiset tapahtumat saivat alkunsa 17.-18. välisenä yönä. Hän kirjoitti materiaalia manifestia varten, teksti oli kopiointimenetelmällä tehty.

Puolustuksen mukaan Bouanane ei varustautunut puukotuksiin manifestia lukuunottamatta mitenkään. Hän otti asunnolta mukaan kaksi veistä, jotka olivat saatavilla.

– Koko teko on toteutettu tunnekuohun vallassa.

Puolustuksen mukaan Bouananen teko ei ollut myöskään erityisen raaka ja julma eikä Bouanane pyrkinyt sellaiseen.

– Täytyy katsoa, minkä tyyppistä väkivalta on ollut kunkin uhrin osalta. Osa uhreista ei tuntenut edes kipua. Raakuudesta voi olla osoituksena pitkittynyt tekotapa, tässä ei ollut kyse sellaisesta.

Gummerus sanoi, että Bouananen tarkoitus oli tappaa 2-4 ihmistä ja sen jälkeen paeta. Viimeistä uhria syytetty piti kiinni ja puukkoa tämän kaulalla, mutta puolustuksen mukaan hän ei yrittänyt vahingoittaa naista.

– Hänen tavoitteensa oli tulla poliisin tappamaksi. Hänen tarkoituksensa ei ollut surmata niin monta ihmistä kuin mahdollista, kuten syyttäjä väittää.

Kello 14.43 Uhrien avustajat ovat nyt antaneet omat loppulausuntosa. He kaikki yhtyivät syyttäjän vaatimuksiin. Seuraavana kuullaan puolustuksen loppulausunto lyhyen tauon jälkeen.

"Elinkautinen voi olla elinkautinen"

Kello 13.38 Puukotuksessa vakavasti haavoittunut ruotsalainen Hassan Zubier pyysi myös saada puheenvuoron. Hän kuvaili pitkään Bouananea ja tuomitsi hänen tekonsa. Zubier puhui Bouananesta terroristina.

– Olemme kuulleet, miten terroristi on osoittanut täydellistä empaattisuuden ja katumisen puutetta. Hän on hymyillyt lähes koko oikeudenkäynnin ajan. Terroristi on jopa kieltäytynyt tottelemasta oikeuden käskyjä ja hänet on kannettu ulos salista.

Zubierin mukaan Bouanane osoitti suurta pelkuruutta kohdistaessaan iskunsa naisia kohtaan ja hyökänneensä uhrien kimppuun takaapäin.

– Terroristi on halunnut tulla Isiksen taistelijaksi. Isis ei ole välittänyt huomioida hänen iskuaan. Hänen lapselliset tietonsa islamista on varmasti vaikuttanut siihen, ettei Isis ole halunnut koskea häneen pitkällä tikullakaan, Zubier sanoi.

Oikeuden puheenjohtaja Tapio Katajamäki joutui parikin kertaa huomauttamaan, että Zubierin puheenvuoro on turhan pitkä eikä sen sisältö kuulu loppulausuntovaiheeseen.

Kello 13.29 Oikeudessa on nyt kuultu osa asianomistajien loppulausunnoista. He yhtyvät syyttäjän vaatimuksiin ja vaativat Bouananelle rangaistusta terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja murhan yrityksistä.

Lounastauon jälkeen kolmea uhria avustava Ari Huhtamäki piti loppulausuntonsa. Huhtamäen mukaan puukottajan kohteena oli demokratia ja kristinusko. Huhtamäki totesi, että hänen päämiehensä eivät halua Bouananen vapautuvan elinkautisesta vankeudesta koskaan.

– Elinkautinen meillä on tarkoittanut, että tekijä on keskimäärin vapautunut 14-15 vuodessa. Elinkautinen voi olla meillä elinkautinenkin. Laki ei estä sitä, että hän viettää tässä laitoksessa koko ikänsä. Mielentilatutkimuksessa hän kertoi itse, että hän on valmistautunut istumaan 20 vuotta.

– Minä kysyin häneltä täällä, että katuuko hän tekojaan. Hän vastasi, että ei kadu. Kysynkin, että kuka haluaa hänet armahtaa. Minun päämieheni eivät halua, että hän koskaan vapautuu, Huhtamäki sanoi.

Kello 11.50 Oikeus pitää nyt lounastauon, joka päättyy kello 13.

"Yksiselitteisesti terroristinen teko"

Kello 11.26 Syyttäjä Sampsa Hakala kävi loppulausunnossa tiiviisti läpi teon terroristista tarkoitusta. Syyttäjän mukaan Bouanane toimi kuin itseohjautuva jihadisti ja teko vastasi Isisin aiempia tekoja.

– Bouananella oli syy uskoa, että Isis ottaa teon nimiinsä ja tähän hän on pyrkinyt riidattomasti. Totuus on, etä Isis ei ole ottanut tekoa nimiinsä, ja syytä siihen emme tiedä. Oikeudenkäynnissä kuullun luotettavan asiantuntija-arvion mukaan syynä voi olla Bouananen eloonjääminen. Isisille kelpaa vain kuollut marttyyri, Hakala sanoi.

Syyttäjä totesi myös, että Bouananen manifesti sopi sisällöltään ja retoriikaltaan Isisin linjaan.

– Asiassa esitetty näyttö on niin vahvaa, että teon terroristinen tarkoitus on tullut näytettyä ilman Bouananen omaa kertomustakin. Hän kuitenkin kertoi itsekin, että hänen tarkoituksensa oli luoda pelkoa. Hänen tarkoituksensa oli pelotella koko väestöä.

Syyttäjän mukaan Bouananen teko täyttää yksiselitteisesti terrorismin tunnusmerkistön.

– Bouanane tulee tuomita terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä kahdesta murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä elinkautiseen vankeusrangaistukseen, Hakala sanoi lopuksi.

Tähtäimessä uhrien kaulan katkaisu

Kello 11.10 Syyttäjä Hannu Koistinen puhui pitkään siitä, että Bouanane teki tekonsa vakaasti harkiten ja hän suunnitteli tekoa pitkään. Syyttäjä kuvaili, että Bouanane jatkoi teon määrätietoisesti loppuun saakka, jatkuvasti uusia uhreja etsien.

– Hän ei ole osoittanut mitään katumuksen merkkejä. Ei ole mitään näyttöä siitä, etteikö Bouanane olisi tehnyt tekoaan vakaasti harkiten. Tässä on moninkertainen määrä harkintaa verrattuna tavalliseen murhaan. Kyse ei ole mistään epätoivoisen ihmisen epätoivoisesta teosta.

Syyttäjän mukaan Bouanane myös teki tekonsa erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

– Usean uhrin osalta kaulan seudulle kohdistettua väkivaltaa on käytetty silmittömästi. Tekotapaa on käytetty Isisin videoilla. Uhrin kaulan puhkaisu ja katkaisu on ollut Bouananen tähtäimenä. Uhrin kannalta se on erittäin tuskallinen tapa, tekijän kannalta erityisen raaka.

Syyttäjä katsoo, että Bouananen surmaamispyrkimys oli päättäväistä, kylmäveristä ja sitkeää.

– Bouanane on tarkoittanut tappaa kaikki nämä uhrinsa, aivan kuten hän puheessaan kertoi. Missään vaiheessa väkivalta ei ole lientynyt, tappotarkoitus on ollut ihan loppuun asti. 

Uhrien määrälle ei ollut ylärajaa

Kello 10.47 Syyttäjän mukaan Bouanane suunnitteli tekoaan pitkään ja teon oli tarkoitus päättyä hänen omaan kuolemaansa.

– Mitään ylärajaa uhrien lukumäärälle Bouanane ei ollut asettanut. Hän lopettaisi, kun hänet pysäytetään, Koistinen sanoi.

Syyttäjän mukaan jokainen puukotus oli osa kokonaissuunnitelmaa, joka oli vakaasti harkittu.

Ensimmäisen uhrin valikoitumiseen vaikutti hänen uskonnollisuutensa ja sukupuolensa. Bouananen ensimmäinen uhri oli Jehovan todistajanainen, joka kuoli torille.

– Ensimmäiseen uhriin kohdistunut väkivalta oli poikkeuksellisen raakaa. Bouananen tarkoituksensa oli ilmiselvästi katkaista naisen pää. Bouanane itse kertoi täällä tästä tarkoituksesta ja siitä, että hän aikoi roikottaa päätä valvontakameralle. Teurastus on tässä aika kuvaava termi, Koistinen kuvaili.

Toiseksi uhriksi joutui ruotsalainen Hassan Zubier. Syyttäjän mukaan tässä kohtaa Bouanane kuitenkin epäonnistui, koska Zubier kykeni vastarintaan, vaikka väkivalta oli raakaa. Kolmas uhri, Zubierin vaimo, joutui myös puukotetuksi, mutta hän pelastui, koska pääsi pakenemaan.

– Väliajoilla kun Bouanane poistui paikalta, hän nosti veitsen julistuksenomaisesti ylös ja huusi "Allahu Akbar". Nämä huudot julistivat Bouananen tarkoitusta tappaa.

Syyttäjän mukaan Bouanane teki puukotukset vakaasti harkiten ja erityisen raakaa väkivaltaa käyttäen.

– Kiitos takaa-ajajien ja ensihoidon, kuolonuhreja ei ollut enempää kuin kaksi, Koistinen sanoi.

Suunnitteli tekoa pitkään

Kello 10.18 Syyttäjän mukaan Bouanane radikalisoitui jo alkuvuonna 2017. 

– Bouanane on harkinnut ja suunnitellut tekoaan pitkän ajan, mitä ilmeisimmin Ruisrockista saakka. Aivan lopullinen päätös syntyi 17. elokuuta, eli edellisenä iltana ja yönä ennen tekoa, Koistinen sanoi.

Syyttäjän mukaan Bouananen manifestiteksti oli looginen alusta loppuun eikä sitä ollut tehty hetken mielijohteesta, vaan se vaati asiaan paneutumista. 

– Varmasti manifesti ja sen lataaminen Telegramiin on antanut Bouananelle vahvistusta, että tästä teosta ei enää peräännytä. Isis-tuen osoittaminen sosiaalisessa mediassa, manifestin lataaminen Telegramiin on ollut osa tekoa. Hän on toivonut, että manifesti tavoittaa Isin merkittäviä henkilöitä.

– Hän on tarkoittanut kytkeä tekonsa osaksi Isisin maailmanlaajuisia tekoja.

Kello 10.05 Syyttäjä on jakanut loppulausuntonsa kolmeen osaan. Ensimmäinen osa käsittelee aikaa Bouananen Suomeen saapumisesta siihen, kun hän osti jäätelön Turun kauppatorilla viime elokuun 18. päivä. Toinen osa käsittelee puukotuksia ja kolmas osio iskun jälkeistä aikaa.

Syyttäjän mukaan jutussa on iso arvo sekä kirjallisilla todisteilla että henkilötodistelulla. Myös Bouananen omilla kertomuksilla on iso arvo.

– Huomionarvoista oli, että Bouananella oli ajoittain vaikeuksia keskittyä ja hän löi joitakin osioita leikiksi. Kun Bouanane puhui sodasta naisia vastaan ja naureskeli sille, kyse oli asian leikiksi lyömisestä. Bouananen kertomus päiden katkaisemisesta vaikuttaa hyvin uskottavalta, niin karmea kuin se onkin, Koistinen totesi.

Syyttäjän mukaan Bouananen viimeviikkoinen kuuleminen oikeudessa oli täysin erilainen kuin aiemmin, koska hän oli rauhallinen ja harkitsi vastauksiaan.

– Tuo kertomus sopi keskeisiltä osin siihen väitteeseen, että hänen tarkoituksensa oli aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa. Käytännössä Bouanane tunnusti radikalisoitumisen, toimimisen Isisin taistelijana ja sen, kuinka hän toivoi Isisin ottavan teon nimiinsä.

Kello 9.25 Videoyhteydessä Turun vankilasta oikeustalolle on tänään ongelmia ja yhteys pätkii pahasti. Syyttäjä ehti aloittaa loppulausuntonsa, mutta se keskeytyi jo parin minuutin jälkeen, kun yhteys yleisöön katkesi. Teknistä vikaa selvitetään.

Syyttäjä Hannu Koistinen ehti todeta, että Bouanane toteutti tekonsa viime elokuussa vakaasti harkiten ja itsensä Isisin taistelijaksi mieltäen. Syyttäjän mukaan Bouanane tappoi tai yritti tappaa ihmisiä niin kauan, kunnes hänet pysäytetään.

– Tekotapa on vähintäänkin erityisen raaka ja julma. Erityistä tässä asiassa on se, kuinka nämä uhrit olivat vain välineitä Bouananalle ja hänen edustamalleen Isisille pelon levittämiseksi väestön keskuudessa, syyttäjä totesi.

Kello 9.03 Oikeudenkäynnin viimeinen päivä alkaa. Puheenjohtaja huomautti päivän aluksi, että asianajaja Kaarle Gummerus ei ole enää Abderrahman Bouananen edunvalvoja oikeudessa, koska syytetty itse pystyy olemaan paikalla istunnossa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.