Turun piispa Mari Leppänen: Tavalliset ihmiset kysyvät, miksi en enää pärjää – kirkon diakonia auttaa nyt sähkölaskujen nujertamia ja Ukrainan uhreja

Piispa Mari Leppäsen jouluterveiset 7:01
Video: Katso piispa Mari Leppäsen jouluterveiset

Kansalalaisten taloudellinen hätä erityisesti sähkölaskujen takia näkyy myös kirkon diakoniatyössä. Turun piispa Mari Leppänen rohkaisee hakemaan apua seurakunnilta, myös taloudellista tukea on tarjolla. Piispa kommentoi MTV uutisten haastattelussa myös kristillisten perinteiden näkyvyyttä ja ihmisen toivoa Ukrainan sodan äärellä.

Seurakuntien diakoniatyön merkitys on Turun piispan Mari Leppäsen mukaan vain kirkastunut ihmisten hädän keskellä. Tämähän on kirkon perustehtävä. Vaikka kirkolle ei voi sälyttää vastuuta verovaroin ylläpidettävän sosiaalituen korvaajana, nopeaa apua ja myös henkistä tukea halutaan antaa.

Bisnestä ihmiskohtaloilla

Leppänen on havainnut, että ihmisten tunnoissa kuuluu myös kiukku, epäilys ja epäoikeudenmukaisuuden kokemus. Miksi ihmisten elämällä tehdään tällaista bisnestä? Miksi sähköyhtiöt ajavat ihmisiä ahdinkoon järkyttävän ylisuurilla hinnoilla?

Pitäisikö kirkon ottaa tiukemmin kantaa myös tällaiseen politiikkaan?

– Kirkon tapa vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun on tuoda esiin ihmisten kokemukset, sanoo Turun arkkihiippakunnan piispa Leppänen.

– Tällä hetkellä monet opiskelijat, lapsiperheet ja vanhukset eivät selviä tästä tilanteesta. Pelkkä epäilys, että sähköyhtiöt tekevät nyt isoa bisnestä, kyllähän se tuntuu ihmisistä ihan kohtuuttomalta.

– Olen hyvin iloinen, että eduskunta sai aikaan päätöksen sähkötuesta tavallisille kansalaisille.

Sitä odotellessa - apua on tarjolla seurakunnissa, kun vain tohtii kysyä. Diakoniatyö tarjoaa taloudellista tukea yhtä lailla kuin ruokaa ja vaatteita.

Älä häpeä, tule ennemmin kuin myöhemmin

– Seurakunnissa toivotaankin, että ihmiset lähestyisivät rohkeasti mieluiten ajoissa kuin myöhään, etteivät ongelmat kasaudu. Myös häpeä painaa, enkö ole osannut hoitaa asioitani, kun aiemmin pärjäsin, kuvaa Turun piispa.

– Apua pyytävät ihmiset, jotka eivät koskaan aiemmin ole sitä pyytäneet kirkon diakonialta.

Apu on hyvin konkreettista ja läsnä olevaa.

– Diakoniatyöntekijä voi mennä kunnan sosiaalityöntekijän kanssa ihmisen kotiin ja sitten perataan laskuvuorta ja järjestellään, että miten tästä mennään eteenpäin.

Leppäsen mukaan on ilahduttavaa, että joulun alla erilaiset yhdistykset ja yritykset kuin myös yksityiset ihmiset ovat lahjoittaneet rahaa ja joululahjoja kirkon diakonian jaettavaksi. Näin kirottuja sähkölaskujakin on saatu maksettua pois.

Saako jouluna puhua Jeesuksesta?

Leppänen pohtii myös jälleen syksyllä noussutta keskustelua kristillisten perinteiden näkyvyydestä kouluissa ja päiväkodeissa, ylipäätään yhteiskunnassa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu määräsi sakot päiväkodille, joka ei järjestänyt uskonnottomien vanhempien lapselle vaihtoehtoa kristillisen pääsiäispolun tilalle.

– On tärkeää, että yhdessä on pohdittu, miten uskonto on läsnä julkisessa tilassa, vaikkapa kouluissa ja päiväkodeissa. Uskonnottomien ja muiden uskontojen jäsenten määrä kasvaa.

Leppäsen mukaan tällaisessa muutoksessa pitäisi löytyy fiksu tasapaino.

– Monien uskontojen Suomessa ei voi olla enää kristillisen kulttuurin ylivaltaa, mutta ei meidän myöskään pidä painaa omia perinteitämme alas. Sellainen kulttuuri, jossa traditiot ja perinteet eivät saa näkyä, on aika köyhä.

Mitään uskontoa ei saa piilottaa

Leppänen näkee, että uskontojen piilottaminen julkisesta yhteiskunnasta ei ole hyvä suuntaus senkään vuoksi, että siinä katoaisi myös julkinen kriittinen keskustelu.

– Mutta kyllä meillä saa kouluissa ja päiväkodeissa yhä järjestää kristillisen perinteen mukaisia joulujuhlia. Opetushallituksen ja eduskunnan ohjeiden mukaisesti tämä ei ole uskonnon harjoittamista, muistuttaa piispa.

Joulun rauhaa – sodan äärellä

Joulun rauhaan pitäisi laskeutua julman sodan äärellä. Turun piispa Mari Leppänen näkee sodankin keskellä toivoa.

– Meidän tulee edelleen auttaa ukrainalaisia - heitä, jotka ovat jo täällä ja varmaankin lisää apua pyydetään.

– Se mitä Venäjä tekee Ukrainassa on aivan kamalaa. Mutta samalla meitä voi auttaa jaksamaan se, että aina on ihmisiä, jotka haluavat toimia ja auttaa sodan uhreja. Se on rauhan rakentamista.

– Siinä on myös joulun syvin viesti; Jumala tulee ihmiseksi meidän keskellemme, jotta löytäisimme toistemme luokse, pohtii piispa Mari Leppänen.

– Aina kaikki sodat ovat loppuneet, mutta sodan keskellekin tulee viesti seimeen syntyvästä lapsesta, joka tuo rauhan maailmaan. Se viesti on ajankohtainen ja voimakas.


Lue myös:

    Uusimmat