Turun jättimäinen tulipalo ajoi Sampsan kotoa perheineen – kertoo nyt yllättävistä hetkistä, kun palomiehet tulivat avaimilla sisään: "Nyt on lähdettävä"

1:27
Turun rakennuspalon sammutustyöt jatkuvat yhä – pelastuslaitos arvioi suurimman osan rakennuksesta tuhoutuvan.

Turkulaisen Sampsa Mannerin evakkoon joutunut perhe tuskastui viranomaisten ohjeistuksiin ja päätyi viettämään viime yön omakustanteisesti hotellissa. Kaksilapsinen perhe ei vielä tiedä, koska he pääsevät palaamaan kotiin Pansiontielle.

Turun keskustan tuntumassa syttyi eilen iltapäivällä valtava tulipalo liiketilarakennuksessa, jossa sijaitsee muun muassa rengashotelli. Hätäkeskus sai palosta ilmoituksen kello 13.47. Varotoimenpiteenä evakuoitiin kaksi kadun toisella puolella sijaitsevaa kerrostaloa.

Kahden lapsen isä Sampsa Manner oli autossa ajamassa kohti kotiaan, kun hän sai tiedon palosta. Kotona tutkailtiin tilannetta jonkin aikaa. Ikkunasta kadun toisella puolella näkyvä liekkimeri antoi syyn olettaa, että evakuointikäsky tulee piakkoin.

– Pelastusviranomaiset tulivat omilla avaimilla sisään ja ilmoittivat, että nyt on evakuiointi käynnissä, Manner kertoo MTV:lle.

Perhe pakkasi nopeasti mukaan kullekin välttämättömimmät tavarat. Pelastushenkilökunnan käsky oli yksioikoinen: nyt on lähdettävä.

– Kyllä se oli mieleenpainuva hetki oli, kun piti pakata, miettiä mihin lähteä ja sitten häipyä ulos. Tilanne oli hyvin sekava ja toki pelottavakin, kun on perhettä, Manner sanoo.

Pitkällinen odotus

Asukkaat menivät ulos odottelemaan jatko-ohjeistusta, josta Mannerilla ei ole kovin hyvää sanottavaa. Hänen mukaansa evakuoidut elivät aluksi siinä käsityksessä, että sosiaalitoimella on heille varattuna jonkinlainen majoitus.

Kodistalähtijät odottelivat puoli kuuteen saakka illalla lisätietoja yösijasta. Kahden pikkulapsen vanhemmalle sekava tilanne tuntui epämiellyttävältä.

Lopulta viranomaisilta tuli ohje, jonka mukaan evakuoitujen pitäisi mennä Mäntymäen terveysaseman tiloihin odottamaan jatkotoimenpiteitä.

Tässä vaiheessa Mannerin perhe päätti tehdä oman ratkaisunsa ja yöpyä läheisessä hotellissa.

– Emme voineet pienten lasten kanssa ryhtyä tuollaiseen ruljanssiin. Kukaan ei tuntunut tietävän mitään, joten järjestimme majoituksen itse, Manner sanoo.

Räjähdysten ääniä

Toistaiseksi he eivät ole saaneet viranomaisilta tietoa, koska kotiin on turvallista palata. Tuhoutuneessa rakennuksessa Pansiontie 4:ssä sijaitsi muun muassa vahinkoautokeskus ja rengasvarasto. Ilmaan muodostui sakeaa myrkkysavua, jolle ainakin kaksi ihmistä altistui.

– Kyllä savunmuodostus oli aluksi aika kovaa. Renkaat ja muut siellä räjähtelivät. Aluksi savu tuntui voimakkaalta, mutta etäämmäälle mennessä siihen alkoi kai jo jotenkin tottua. Siinä oli tilanteessa oli niin paljon muutakin mietittävää, ettei ihan kaikkeen kiinnittänyt huomiota.

Nyt perhe odottelee ja toivoo pikaista kotiinpaluuta. Tietoa ei ole vielä siitäkään, ovatko paloalueen viereiset asunnot mahdollisesti altistuneet savulle. 

– Toivottavasti pääsemme taas pian normaalin elämän pariin, Manner summaa.

 Suuren rakennuksen sammutustyöt ovat jatkuneet torstaiaamuun saakka.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja