Turun hiipparin uhri: Näin peilistä, että eteisessä seisoo vieras mies

Oli oudon kuuma. Luultavasti siihen heräsi aamuyöllä kolmekymppinen turkulaisnainen ydinkeskustan kodissaan. Hänen päällensä oli laitettu paksu päiväpeitto, ja rintakehän päällä lepäsi muutama koristetyyny.

– Kun heräsin, makuuhuoneen ovi oli auki. Eteisen peilin kautta näin, että siellä seisoo mies.

Näin kertoo vuodentakaisesta viikonlopun yöstä nainen, jonka kotiin niin sanottu Turun hiippari tunkeutui.

Mies pääsi lukuisiin asuntoihin viime keväänä ja kesällä varastamalla taloyhtiöiden reittiavaimia. Hän muutti niitä tai valmisti niistä sellaisia, joilla pääsi yleisten tilojen lisäksi asuntoihin.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 63-vuotiaan miehen keskiviikkona kahdeksi vuodeksi kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Rikoksia on 35, joista suurin osa on kotirauhan rikkomisia, muut muun muassa varkauksia ja pakottamisia seksuaaliseen tekoon.

Uneen valot päällä

Havahduttuaan turkulaisnainen huomasi, että tunkeutuja suuntaa olohuoneeseen. Nainen nappasi kännykän käteensä ja ampaisi asunnon auki jätetystä ovesta porraskäytävään.

– Sen jälkeen mies pyyhälsi ohitseni silmitöntä vauhtia yläkerrokseen. Kuulin hänen hengityksensä. Mies pysähtyi jonnekin ylös.

Muita ääniä ei kuulunut, sillä mies oli sukkasillaan. Myös muu pukeutuminen kiinnitti huomion: miehellä oli sortsit ja musta huppari.

– Pukeutuminen oli vuodenaikaan nähden tosi erikoista.

Poliisit saapuivat pian soiton jälkeen, mutta miestä ei tavoitettu.

– Kun poliisit tulivat, olin aika kauhuissani ja tolaltani, mitä tapahtuu.

– Heti alkuun ensimmäinen ajatukseni oli vain, että täältä asunnosta täytyy päästä pois.

Turkulaisnainen muistelee olleensa varpaisillaan, kun vastaavantyylisistä tapauksista alettiin kirjoitella lehdissä.

– Minulla oli yöllä vierelläni pesäpallomailaa ja hiuslakkapulloja sekä moninkertaiset lukitukset, jotta saisin rauhassa nukkua. Alkuun heräsin tarkistamaan joka rasahduksen, ja parvekkeen oven eteen raahasin matkalaukun.

– Nukuin valot päällä siihen asti, kunnes poliisi ilmoitti epäillyn kiinni jäämisestä.

Käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan naiselle korvauksia henkisestä kärsimyksestä.

Valittaa hovioikeuteen

Käräjäoikeuden mukaan esimerkiksi avainten hankkiminen ja valmistaminen osoittavat mieheltä suunnitelmallisuutta. Mies tunkeutui asuntoihin yöaikaan, mikä oli omiaan järkyttämään nukkuvien asukkaiden turvallisuuden tunnetta.

Mies tuomittiin myös siitä, että hän kosketteli naisia seinään sahaamansa reiän kautta yleisissä wc-tiloissa Turussa ja Salossa. Hänellä on vastaavantyylisestä "vessakourimisesta" aiempi tuomio Espanjasta.

Helsingissä sama mies tuomittiin keväällä 1990 muun muassa kotirauhan rikkomisista sekä seksuaalirikoksista yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen, kertoo kihlakunnansyyttäjä Jouko Saario. Mies tunnettiin Töölön tiirikkamiehenä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa mies kiisti syytteet. Hänen puolustusasianajajansa Jari Korki kertoi keskiviikkona, että päätöksestä valitetaan hovioikeuteen. Syyttäjä taas arvioi tuoreeltaan, että tuomio on oikeaa luokkaa.

Käräjäoikeus määräsi marraskuusta asti vangittuna olleen miehen edelleen vangittuna pidettäväksi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat